Aggódik az MNB, szeretné, ha a Revolut magyar leánybankot nyitna

2023. március 13. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Változatlanul azt szorgalmazza az MNB, hogy a Revolut magyarországi leánybankként végezze a tevékenységét – áll a nemzeti bank hétfői közleményében. Az MNB azt írta: a hazai ügyfelek védelmében szeretnék elérni, hogy „magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét” a fintech bank.

A Revolut változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik, a magyar ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat a bankkal, és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott betéteikre – olvasható a közleményben.

Az MNB korábban már többször jelezte a Revolut működésével kapcsolatos aggályait – itt van például egy tavaly júliusi közlemény –, amelyek akkor is abból fakadtak, hogy a fintech bank nem nyitott magyarországi leányvállalatot.

A mostani MNB-megszólalást az indokolja, hogy az elmúlt napok hírei szerint a Revolut könyvvizsgálója szerint fennáll a kockázat, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek (a cég jelentése szerint az volt az első nyereséges évük). „Az auditor nem tudott az elvárt szintű megbízhatósággal meggyőződni a brit társaság tárgyévi bevételének háromnegyedéről (477 millió fontnyi, részben kriptovaluta alapú tétel)” – írja az MNB, hozzátéve: így azok akár el is térhetnek a valóságtól. Megjegyzik: egy társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya „jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél”.

A hazai ügyfeleknek a litván Revolut Bank UAB (Revolut Bank) nyújt elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat, ez a Revolut Ltd. leányvállalata. Az MNB megismételte korábbi álláspontját, miszerint a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank magyar leánybankként működne.

A Revolut Bank európai uniós székhely szerinti hatósága, a litván felügyelet korábban arról tájékoztatta az MNB-t, hogy a bank fióktelepet (azaz nem leánybankot) kíván létesíteni Magyarországon. Azonban a Revolut egyelőre ezt a tevékenységet sem kezdte el, így most még csak határon átnyúló szolgáltatóként van jelen itthon. Ennek kockázatait a jegybank már szintén jelezte az ügyfeleknek – írják a közleményben.

Az MNB-t a mostani helyzetben fogyasztóvédelem terén csak korlátozott jogosítványok illetik meg, emellett „a betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja” – hogy mi a különbség, az a közleményből nem derül ki (azt viszont némi netes kereséssel tudni lehet, hogy a litván betétbiztosítás is garantálja a betéteket 100 000 eurós, tehát a hazaival megegyező értékig). Jogorvoslatért szintén a litván hatóságokhoz kell fordulniuk a magyar ügyfeleknek, teszi hozzá a jegybank. Az MNB szerint a Revolutnak is előnyös lenne, ha megnyitná a magyarországi bankját, mondván: a magyar jegybank „folyamatos felügyeléssel, éves ütemterve alapján megszabott, illetve egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!