Csökken a liszt ára, az Európa Tanácshoz fordul a kormány a túl olcsó ukrán búza miatt

2023. január 23. – 21:15

Csökken a liszt ára, az Európa Tanácshoz fordul a kormány a túl olcsó ukrán búza miatt
Fotó: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

Az élelmiszerárak emelkedése Magyarországon 2022. decemberében nagyjából háromszorosa volt az EU-s átlagnak, 50 százalékos. Vannak azonban olyan termékek, amik jóval az átlag fölötti drágulást produkáltak, ilyen például a kenyér, aminek ára a KSH adatai szerint egy év alatt 450 forintról a duplájára, 900 forintra nőtt. Ennek okára természetesen minden szakértőnek – és minden laikus vásárlónak is – van saját elmélete, de az biztos, hogy a liszt árán kívül az energiaárak, csomagolási és szállítási költségek, és a bérköltségek növekedése is hatott rá.

De miből áll főleg a kenyér?

Búzából. A búzapiacon viszont Ukrajna jelentős szereplő. Azt, hogy valami lesz majd az ukrán búzával, vagy nem, már tavaly nyár végén megírtuk ebben a cikkben. Az ukrajnai háború előtt Oroszország és Ukrajna együtt a világ búzaexportjának harmadát adta, Ukrajna az ötödik legjelentősebb búzaexportőr volt a világon, 9 százalékos piaci részesedéssel.

Ősszel kiderült, hogy az aszályos nyár ellenére van ugyan elég hazai búza Magyarországon, csakhogy az exportra ez kevés lesz. Az exportot amúgy is fékezte a világpiacinál jóval magasabb ár, ráadásul mindenki az olcsóbb ukrán búzát várta. A malmok augusztusban emeltek egy nagyobbat, akkor a zsákos liszt 180 forint körüli kilogrammonkénti árát 220 forint köré emelték fel. Októberben újabb emelés volt a költségnövekedés miatt. Ha pedig a liszt ára emelkedik, akkor a kenyéré is.

Csökken a liszt ára, de ez nem tetszik nekünk

A Gabonaszövetség tagozati elnöke az Rtl Híradójának arról beszélt, hogy hiába emelkednek a költségeik, a búza árának zuhanása miatt a pékek a liszt árának csökkenését követelik, így februártól kénytelenek 5 százalékkal olcsóbban adni azt. A feldolgozók és termelők panaszkodnak, hogy a gazdaságok egy része fizetési nehézségekkel küzd,

mióta megindult a gabonaszállítás Ukrajnából, egyre esik a búza ára,

„90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni” – panaszolta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

A kormány Strasbourgig menne az olcsó ukrán gabona miatt

Az agrárminiszter hétfő reggel segítséget ígért a termelőknek, Nagy István azt mondta: „Nagyon komoly levelet és kezdeményezést is tettünk az Európa Tanács felé, hogy intézkedjen, hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében”.

Hogy a liszt árának 5 százalékos csökkenése végül lejjebb viszi-e az árakat, arra nincs garancia, de talán ha kisebb mértékben emelkednek miatta az árak, hamarabb megállhat a 2023-ra 30 százalékosra várt infláció növekedésének üteme.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!