Az Integritás Hatóság elnöke: Nem a rendszer korrupt, az egyének azok

2023. január 16. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Bloombergnek Biró Ferenc, a tavaly év végén alakult Integritás Hatóság elnöke. Az uniós pénzeket érintő korrupció feltárására létrehozott szervezet vezetője azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök rendszere nem korrupt, hanem az egyes emberek azok. „Nem a rendszer korrupt, az egyének azok” – mondta.

Biró ellenzi, hogy egyenlőségjelet tegyenek a korrupció és a kormányzat közé, és azt is megkérdőjelezi, hogy a korrupció nagyobb probléma lenne Magyarországon, mint bárhol máshol.

„Nem a vádemelés, hanem a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a korrupció visszaszorítása az Integritás Hatóság célja” – mondta Biró, hozzátéve, hogy a hivatal „nem működhet szigetként”, és más állami szervekkel együtt kell működnie ahhoz, hogy eredményeket érjen el.

Biró az interjúban azt mondta, hogy egy „elitcsoportot” állít össze a korrupció elleni küzdelemhez, és a tervei szerint március végéig több mint száz embert fognak foglalkoztatni a jelenlegi húsz alkalmazottal szemben. Arról is beszélt, hogy a hatóság célja a korrupció gyanújának valós idejű felderítése lesz, többek között a közbeszerzések rendellenességeinek jelzése révén, még mielőtt a nyerteseket kihirdetnék és a pénzt kifizetnék. Azt Biró is elismerte, hogy egy ilyen rendszer kiépítése és működtetése több évet is igénybe vehet.

Biró Ferenc az Integritás Hatóság elnökeként elsőként a Telexnek adott interjút, amiben már ígéretet tett arra, mindent elkövetnek azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el. A teljes interjút itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!