Két év után először csökken a babaváró hitel büntetőkamata

2023. január 5. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Két év után először csökkent a babaváró hitel referenciakamata, ezért azoknak, akik februárban veszik fel a hitelt, több százezer forinttal kevesebb büntetésre kell számítaniuk abban az esetben, ha nem tudják időben teljesíteni a feltételeket – írja a Bank360.hu.

A babaváró hitel, a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás is eredetileg 2022. december 31-én járt le. Orbán Viktor korábban már beszélt a babaváró hitel meghosszabbításáról, de hivatalos döntés csak az utolsó pillanatban, december 28-án született. Két évvel hosszabbították meg, 2024. december 31-ig igényelhető változatlan feltételek mellett.

A babaváró hitel egy 10 millió forintos juttatást jelent, ami már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyerek esetén pedig támogatássá alakul, tehát nem kell visszafizetni. A babaváró hitel igénylését a közelgő határidő miatt több bank is beszüntette december közepétől, január elejétől viszont ismét fogadják az igényléseket.

A babaváró hitel kockázati tényezője, hogy ha a kamatmentesség fő feltételét nem teljesítik az igénylők, vagyis a futamidő első öt évében nem születik legalább egy gyerekük, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. A büntetés befizetését követően, a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet.

A büntetés összege az első öt évre kiszámítható az alapján, hogy a pár mikor vette fel a kölcsönt, és akkor milyen referenciakamat volt érvényben. Ez jelenleg azoknak a
legmagasabb, akik 2023. januárban kötnek szerződést. Nekik ugyanis még 10,64 százalékos referenciakamattal kell számolniuk, ami 6,67 millió forintos büntetést jelent 10 millió forintos hitelösszegnél.

Azok azonban, akik februárban kötnek szerződést – két év után először – már csökkentett referenciakamattal számolhatnak. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)
által január elején közzétett referenciamutató ugyanis kereken 10 százalék. Ez azt jelenti, hogy

a februári igénylőknek már csak 6,3 millió forintos büntetést kell fizetniük, ha nem születik gyerekük az első öt év alatt.

A hátralévő tartozásra vonatkozó kamat is emelkedik, az ötéves forduló napján
érvényes referenciakamat 130 százalékának a 4 százalékponttal növelt értéke lesz. A jelenleg érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet így akár 124 ezer forintra is emelkedhet.

A babaváró hitelek büntetése a referenciakamat növekedése miatt drasztikusan megnőtt 2022 második felében. Júliusban az igénylők még 6,94 százalékos referenciakamattal számolhattak, novemberre ez 9,74 százalékra nőtt. A babaváró hitel július elsején volt hároméves, így még az első igénylőknek is közel két évük van arra, hogy teljesítsék a feltételeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!