Csok, babaváró: egyre horrorisztikusabb büntetések jöhetnek

2022. július 06. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kamatemelések hatására hónapról hónapra egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot – írja a Bank360.

A júliusi igénylők jelenleg a 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében.

Az augusztusi igénylőkre viszont már a jelenlegi, 7,47 százalékos referenciakamat lesz érvényes, ami miatt az ügyleti kamatok is növekednek 10,71 és 13,71 százalékra.

Ekkora kamattal már személyi kölcsönt is fel lehetne venni.

Nem csak a kamat, a büntetés mértéke is jelentősen megnőtt. A futamidő első öt évében legalább egy gyermeket kell vállalni, aki ezt nem tudja teljesíteni, annak az ötödik év végén vissza kell fizetnie az addig igénybe vett kamattámogatást.

Azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, valamivel több mint 4,5 millió forintot kellene egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei, az augusztusban szerződőkre viszont ennél is magasabb büntetés vár, ők 4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel számolhatnak.

A büntetés összege 2019-ben még csak kétmillió forint volt, de olyan időszak is volt 2020-ban, amikor csak másfél millió forintot kellett volna visszafizetnie annak, aki nem teljesíti a feltételeket.

A büntetés befizetését követően, a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet.

A júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett (kamattámogatott) 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is emelkedhet.

A babaváró kölcsön július elsején volt hároméves, így még az első igénylőknek is legalább két évük van arra, hogy teljesítsék a feltételeket. Az érintett házaspárok egyre többen vannak, az MNB július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből. Ez a maximum hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelent.

A csok feltételeit nem teljesítőket még nagyobb büntetés fenyegeti. A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot ugyanis a jegybanki alapkamat határozza meg, amelynek a sorozatos emelése nemcsak a hitelkamatok elszállását okozza közvetve, de a büntetések összegének növekedését is.

Egy és két gyermek vállalása esetén a jegybanki alapján számolják a bankok a büntetést, ami a tavaly nyári 1 százalék alatti értékről mostanra elérte a 7,75 százalékot.

Ennél is nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik újlakás-célra három gyermeket vállaltak be a maximális 10 millió forintos támogatásért.

Számukra a jegybanki alapkamat ötszörösével számolnák a büntetést, ha elveszítenék a támogatást, ami az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék.

Ha valaki a csok mellett a kamattámogatott kölcsönt is igénybe vette, akkor a támogatás elvesztése esetén a babaváró hitelhez hasonlóan megemelkedik az ügyleti kamat, így a törlesztőrészlet is. Kevésbé szerencsés esetben pedig szintén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, amit a fix 3 százalékos kamaton felül fizet az állam a bankok felé.

A büntetés pontos összege függ attól, hogy mekkora összeget vett fel az igénylő, illetve hogy pontosan mikor. A feltételek megszegése esetén a pontos összegről a csokot folyósító bank nyújt információt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől