Egyre több bank függeszti fel a babaváró hiteligénylések befogadását

2022. december 16. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

December 23-án az MKB Bank is felfüggeszti a babaváró hitelek és az otthonfelújítási kölcsön értékesítését, ezzel már négyre emelkedett azoknak a bankoknak a száma, amelyek jelezték, nem fogadnak be új kérelmeket – írja a Bank360.hu.

Korábban beszámoltunk arról, hogy sorban jelentik be a nagyobb bankok, hogy nem fogadnak már be új igényléseket a kedvezményes lakásfelújítási hitelre, az ehhez kapcsolódó otthonfelújítási támogatás ugyanis csak az év végéig él, a kormány pedig még nem hozott döntést az esetleges meghosszabbításáról.

A babaváró hitel esetében is hasonló a helyzet: a jelenlegi jogszabályok szerint szintén december 31-ig él a kamattámogatott babaváró hitel. Bár a kormány már július 30-án bejelentette a hosszabbítást, egyelőre erről sem született jogszabály, ezért dönthettek úgy a bankok, hogy felfüggesztik az igénylések befogadását.

  • A MagNet Bank december 12-től,
  • a CIB Bank 2022. december 15-től,
  • az MKB Bank pedig december 23-tól nem fogad be új kérelmeket.
  • Az OTP Bank a december 15. után benyújtott kérelmekkel kapcsolatban „nem tudja garantálni a sikeres szerződéskötést”, de az értékesítést nem függesztették fel.
  • A K&H Bank szintén felhívta a figyelmet a 10 munkanapos bírálati határidőre.
  • Az UniCredit Bank a babaváró hitelek befogadásával kapcsolatban azt jelezte, hogy amint nem látják biztosítottnak az igénylések időben történő elbírálását, felfüggesztik az értékesítést.
  • A Takarékbank és a Gránit Bank még egyik termékkel kapcsolatban sem tett közzé figyelmeztetést vagy felfüggesztési döntést.

A babaváró hitel július elsején volt hároméves. Az MNB július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből, ez a maximum hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelentett. Azoknak, akik decemberben veszik fel a hitelt, már több mint 6 millió forintos büntetést kellene fizetniük, amennyiben nem tudják teljesíteni öt év alatt a támogatás feltételeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!