December 27-e van, de még mindig nem hivatalos, hogy januártól marad-e a babaváró hitel és a falusi csok

2022. december 27. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

December 31-én jár le a babaváró hitel, a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás, ezeket pedig még nem hosszabbították meg hivatalosan – írja a Bank360. És bár a háromból kettő meghosszabbítása valószínű, mivel sok millió forintról van szó, a jövőre igénylők azért izgulhatnak az év utolsó napjaiban.

A babaváró hitel meghosszabbítását már nyáron megígérte Orbán Viktor, és a falusi csok határidejének kitolásáról is beszélt a karácsonyi interjújában. Az ezekről szóló rendelet azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így az ígéretek nem számítanak hivatalosnak.

A babaváró hitel 10 millió forintot jelent, ami már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyerek esetén pedig támogatássá alakul, tehát nem kell visszafizetni. Bár ma már 10 millió forintból nem nagyon lehet ingatlant venni, az utóbbi időben az egekbe szálló kamatok mellett a kamatmentesség nagyon nagy segítség tud lenni.

Az otthonfelújítási program meghosszabbítását nem ígérte meg Orbán, sőt, azt mondta, egy támogatási forma meg fog szűnni. Arra viszont még van esély, hogy valamilyen módosított formában mégis fennmaradjon.

Ugyanez a helyzet a babaváró hitellel és a falusi csokkal: az ugyan szinte biztos, hogy a két támogatási formát meghosszabbítják, de a feltételek változhatnak. Így könnyen lehet, hogy aki most még jogosult felvenni ezeket a támogatásokat, az jövőre már nem lesz az.

Orbán Viktor az utóbbi időben többször is beszélt arról, hogy a nehéz pénzügyi helyzet ellenére is szeretné fenntartani a családtámogatási rendszer elemeit. Nehezíti a dolgát, hogy idén november végéig 3466 milliárd forint hiányt halmozott fel a magyar költségvetés, ami éves szinten valószínűleg még jóval több lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!