Végre valami, amiből elég sok van: hiány

2022. december 8. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt – jelentette csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). Ez úgy jött össze, hogy a költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 290,5 milliárd forintos többletet mutattak, és mínusz 3367,2 meg mínusz 389,7 plusz 290,5, az 3466,4.

A PM az MTI szerint kiemelte, hogy a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5 százalékkal. A kiegészítő emelés minden nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek járt, akire a januári és egyúttal a júliusi emelés is vonatkozott. A kiegészítő emelés beépült az ellátás összegébe, így az idén összesen 14 százalékos nyugdíjemelés valósult meg. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összesen 217 milliárd forintot jelentett az érintetteknek.

Ez valamelyest magyarázza a novemberben felszedett 876 milliárd forintos hiányt.

A Portfolio szerint az adatból jól lászik, hogy az október végéig szóló állami kifizetési stop csak tovább tolta a későbbi hónapokra a problémákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!