2024-ig még lehet igényelni a babaváró hitelt

2022. december 28. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2024-ig meghosszabbítja a kormány a babaváró hitel igénylésének határidejét – áll a szerdai Magyar Közlönyben.

A babaváró hitel, a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás is eredetileg 2022. december 31-én járt le. Orbán Viktor korábban már beszélt a babaváró hitel és a falusi csok határidejének meghosszabbításáról, de ezekről eddig nem volt hivatalos döntés.

A babaváró hitel igénylését a közelgő határidő miatt több bank is beszüntette december közepétől.

A babaváró hitel egy 10 millió forintos juttatást jelent, ami már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyerek esetén pedig támogatássá alakul, tehát nem kell visszafizetni.

A babaváró hitel július elsején volt hároméves. Az MNB július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből, ez a maximum hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelentett. Azoknak, akik decemberben veszik fel a hitelt, már több mint 6 millió forintos büntetést kellene fizetniük, amennyiben nem tudják teljesíteni öt év alatt a támogatás feltételeit.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán a Közlöny megjelenése előtt bejelentette, hogy januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a harminc év alatti anyáknak.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető családi kedvezményről is megjelent a rendelet, a támogatás havonta és kedvezményezett eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegben vehető igénybe, szintén január 1-től.

A cikk egy korábbi változatában tévesen azt állítottuk, hogy az otthonfelújítási támogatás határidejét is meghosszabbították. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!