Matolcsyék nem tervezik az 50 000 forintos bankjegy bevezetését

2022. szeptember 20. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a több mint húszéves csúcson lévő infláció és a magyar gazdaság bővülése lehetővé tenné – sőt, akár indokolttá is tehetné –, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tervezi azt, hogy forgalomba hoznák az 50 000 forintos bankjegyet. Ezt az MNB a 24.hu megkeresésére válaszolta.

A lap felidézi: amikor 2001-ben bevezették a jelenlegi legnagyobb címletet, a 20 ezer forintost, akkor annak az indokai között olyan tényezők szerepeltek, amelyek ma is igazak. Ilyen volt például az, hogy az addigi legnagyobb tízezres címlet 1997-es bevezetése óta nagyot (70 százalékot) nőtt a GDP is, a forgalomban lévő készpénz mennyisége is, valamint jelentős volt az infláció. És hogy mi a helyzet most? A 20 ezres bevezetése óta eltelt 21 évben az akkori ezermilliárdról több mint 8300 milliárdra nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége, háromszorosára nőtt a nominális GDP, míg a infláció, amely az 1990-es bázishoz mérten 2001-ben 682 százalékos volt, a múlt évben már 1430 százalékon állt.

És hogy az MNB miért nem számol ennek ellenére új bankjeggyel? A jegybank válasza szerint azért, mert időközben elterjedtek az elektronikus pénzügyi fizetési megoldások. „Az MNB Monetáris Tanács által jóváhagyott, hatályos készpénzes stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy és érme címletstruktúra megváltoztatása. A készpénzforgalmi igényeket a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít” – olvasható a lapnak küldött válaszban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!