Energiaválság: rendkívüli csúcsra hívták az uniós szakminisztereket

2022. szeptember 13. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A meredeken emelkedő energiaárak miatt szeptember 30-án rendkívüli csúcstalálkozóra ülnek össze az uniós energiaügyi miniszterek. A soros cseh elnökség által összehívott brüsszeli „energiacsúcson” a tagállami tárcavezetők megpróbálnak egyezségre jutni Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerdai éves helyzetértékelő beszédében előterjesztendő javaslatról.

Az Európai Unió végrehajtó ágának tekinthető Európai Bizottság feje szerdán jelenti be a részben már nyilvánosságra hozott intézkedéscsomagot, melynek deklarált célja, hogy megvédje az egyéni fogyasztókat és vállalkozásokat az energiaár-emelkedés és az infláció együttes hatásától, és a télen is biztosítsa a tagállamok energiaellátását.

A Reuters keddi információi szerint a Bizottság legfontosabb javaslata 180 euróban maximálná a nem földgáz elégetésével termelt energia megawattonkénti árát, a fosszilis energiahordozók után pedig három éven keresztül különadót vetne ki az energiatermelő cégek extraprofitjára – a javaslat 20 százalékban állapítja meg az extraprofit alsó határát, az adó mértéke pedig 33 százalékos lenne. Az adót a tagállami kormányok szednék be, de a befolyt összeget csak az energiaválság tüneteinek enyhítésére lehetne elkölteni. A javaslat 5 százalékos áramfogyasztás-csökkentést is előírna a tagállamok számára a nappali fogyasztási csúcsidőszakra.

Az Európai Unió júliusban – az orosz gázszállítás teljes leállításával számolva – javaslatot tett a tagállamoknak a gázfelhasználás 15 százalékos mérséklésére.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó uniós diplomaták szerint a gázársapkát leszámítva a tagállamok egységesen támogatják a bizottsági kezdeményezéseket. Mondjuk ezt a meglátást akár névvel is vállalhatták volna, ugyanis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már pénteken leszögezte, hogy a kormány „semmiképp nem támogatja az európai uniós gázársapka bevezetését”, mivel az az orosz gáz teljes kivezetését szolgáló „álcázott szankciós intézkedés”, amely az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!