Szijjártó: Magyarország semmilyen módon nem támogatja az európai gázársapkát

2022. szeptember 9. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország semmiképp nem támogatja az európai uniós gázársapka bevezetését, mivel az álcázott szankciós intézkedés, amely az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben, írja az MTI.

A külügyminiszter az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte az erre vonatkozó javaslatot, amely szerinte gyakorlatilag az orosz gáz kiszorítására irányul.

Szijjártó Péter és Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter az EU energiaügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásán az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. szeptember 9-én Fotó: Olivier Matthys / AP / MTI
Szijjártó Péter és Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter az EU energiaügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásán az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. szeptember 9-én Fotó: Olivier Matthys / AP / MTI

Szerdán számoltunk be arról, hogy az Európai Bizottság (EB) a gázár egységes, hatósági korlátozását javasolja. A szakértők által összeállított javaslat szerint az Oroszországra kivetett szankciókhoz hasonlóan uniós jogszabályt kellene alkotni arról, hogy az EU tagállamai az orosz fél által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik, és nem fizethetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál.

Arról, hogy pontosan mit is jelent az európai rezsicsökkentés, hogyan lehetne kivitelezni, milyen hatásai lennének a piacra, a gázárakra és az európai és orosz gazdaságra, és meg tudná-e oldani az európai energiaválságot ebben a cikkben írtunk bővebben.

Szijjártó szerint az Európai Bizottság illetékes tagja el is ismerte, hogy e gázársapka bevezetése politikai intézkedés, pusztán az orosz állam bevételeinek megvágására irányul, nem várható tőle árcsökkenés.

„Ezért ez nem más, mint szankció. Azért álcázzák ársapkának, mert így kereskedelmi intézkedésként minősített többséggel át lehet nyomni, míg ha szankcióként hoznák be, ahhoz egyhangúság kellene. Ha az orosz gázt kitiltják az európai piacról, akkor Magyarország energiaellátásának biztonságát súlyos kockázatok fogják érni. Az nem politikai, ideológiai vagy álombeli, hanem fizikai kérdés, hogy egy ország hogyan látja el magát földgázzal” – mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, és elmondta, volt nyolc másik tagállam is, amelyek ellenezték a javaslatot vagy fenntartásaik voltak vele szemben.

Az egyelőre nem derült ki, melyik tagállamok nem támogatják a javaslatot. Döntés nem született, az Európai Bizottság a következő hetekben nyújtja be írásos javaslatát az ügyben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az EB javaslatcsomagjának másik négy pontja kisebb korrekciókkal elfogadható lehet, ezek némelyikét ráadásul bizonyos formában már most is alkalmazzák Magyarországon.

Az első a villamos energia megtakarítását célzó javaslat, amelybe csak önkéntes alapon egyezik bele a kormány. A második a nem földgázt használó energiatermelők bevételének korlátozása, vagyis az áram és a földgáz árának elválasztása, ami a magyar piacon részben már megtörtént. A harmadik a fosszilis energiavállalatokra kivetett szolidaritási hozzájárulás, ami szintén létezik Magyarországon, a negyedik pedig az energiapiacok likviditási helyzetének javítása – mondta a külügyminiszter.

Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt, a háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában, Magyarországon viszont lesz elég gáz és villany is.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, télen 18 fokban maximalizálhatják az állami intézményekben a hőmérsékletet, a minisztereknek pedig két hetük van arra, hogy kitalálják, hogyan érhetik el a területükön a gázfelhasználás 25 százalékos csökkentését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!