Az Európai Bizottság a gázár egységes, hatósági korlátozását javasolja

2022. szeptember 7. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belső bizottsági dokumentum szerint a földgáz árának piacfüggetlen, hatósági korlátozását javasolja az Európai Bizottság a romló európai energiapiaci helyzet miatt – írja a Handelsblatt című német üzleti lap értesülése alapján a Napi.hu.

A szakértők által összeállított javaslat szerint az Oroszországra kivetett szankciókhoz hasonlóan uniós jogszabályt kellene alkotni arról, hogy

az EU tagállamai az orosz fél által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik, és nem fizethetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál.

Az elképzelés szerint így Oroszország helyett az EU diktálná a földgáz árát. Ennek a biztosítéka az, hogy kiépített vezetékek hiányában Oroszország nem tudná egyhamar más piacokon értékesíteni az EU-nak szánt földgázt. Jelentős kockázati tényező viszont, hogy amennyiben az EU bevezeti a hatósági földgázárat, Oroszország egész egyszerűen leállítja a fölgázszállítást.

Jelenleg eleve igen csekély mennyiségű földgáz érkezik Európába, miután Moszkva felfüggesztette a legnagyobb kapacitású vezetékrendszer, az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 üzemeltetését. A hivatalos indoklás szerint karbantartási munkálatok miatt állították le a fölgázszállítást határozatlan időre, de ha hinni lehet az orosz propagandavideóknak, Oroszország már drasztikusabb lépésekre is elszánta magát. A Handelsblatt cikke is arról ír, Berlinben nem számítanak arra, hogy az orosz fél újra üzembe helyezi a vezetékrendszert.

A közös ársapka bevezetéséről egyébként régóta tárgyalnak már a tagállamok, de eddig nem sikerült többséget szervezni mögé, többek között az orosz gázimporttól nagyban függő németek ellenállása miatt. Ez most, az Északi Áramlat 1 leállításával változhat.

Az elemzésben vázolt másik lehetséges megoldás az uniós piaci beavatkozás. Az elképzelés szerint az EU-t két területre, egy zöld és egy vörös zónára kellene osztani. A zöld zónába kerülnének azok az országok, amelyekben alacsony a függőség az orosz földgázszállításoktól, és így a földgáz ára is viszonylag alacsony. A vörös zónába kerülnének az orosz szállításoktól erősen függő és a holland földgáztőzsdén (TTF) kialakuló szintnél jóval magasabb árakkal küszködő országok.

A javaslat szerint a vörös zónában kellene korlátozni a földgáz árát egy rugalmas, a TTF-en végbemenő mozgásokhoz igazított rendszerrel, amely a maximális árat határozná meg. A maximális ár magasabb lenne a tőzsdei árnál, ugyanakkor nem emelkedhetne a végtelenségig.

Úgy tűnik, hogy a tanulmány szerzői sem teljesen elégedettek ezzel az elképzeléssel, tette hozzá a Handelsblatt. Az árképzési feltételek és az irányítás technikai részleteinek meghatározása ugyanis „rendkívül összetett” feladat, és ez a bonyolultság a rendszerhez csatlakozó tagállamok számának emelkedésével együtt növekedne.

Miért van szükség a gázár hatósági korlátozására uniós szinten? Zsiday Viktor befektetési elemző augusztusi blogbejegyzésében elég sötét képet festett az európai energiaválságról, erről bővebben itt írtunk.

Mint írta, a helyzet válságos,

augusztusban az európai gázárak megduplázódtak, a nyár folyamán összességében megnégyszereződtek.

Az elemző szerint Európában durva energiaválság van, amely a jelenlegi árak fennmaradása esetén mély recesszióhoz vezethet. A helyzet Magyarországon még rosszabb – írta.

Magyarországon még a kormány gázáremelése után is támogatott marad a hazai lakossági fogyasztás jelentős része, ami a mostani tőzsdei árakkal évente nagyjából 3000-4000 milliárd forintos költségvetési terhet jelent. Ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani – írta az elemző. Azaz ha a gázárak a mostani szinten maradnak, az további lakossági energiaár-emeléseket vetít előre, ami miatt a fogyasztás, amely a GDP fő hajtóereje, csökkenni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!