Szolidaritási hozzájárulás, extraprofit-lenyesés is van az új brüsszeli tervben

2022. szeptember 7. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt az öt pontból álló javaslatot, amely az EU energiabiztonságát szolgálja, írja a Hvg.hu.

“„Rendkívüli helyzetben vagyunk, mert Oroszország nem megbízható beszállító, és manipulálja az energiapiacainkat. (…) Csillagászati villamosenergia-árakkal szembesülnek a háztartások és a vállalkozások, és a piacokon is rendkívüli a volatilitás. Emiatt egy sor azonnali intézkedésre teszünk javaslatot, amelyek megvédik a kiszolgáltatott fogyasztókat és vállalkozásokat, és segítik őket az alkalmazkodásban” – fogalmazott a sajtóközlemény szerint a Bizottság elnöke.

Beszámolt arról is, hogy az uniós gáztárolók töltöttsége már elérte a 82 százalékot, illetve hogy Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország: utóbbi korábban 40 mostanra csak 9 százaléknyi vezetékes gázt szállít.

Csakhogy az árak nőnek, és a gázpiaci alakulások átgyűrűznek a villamosenergia-piacra is, így egy öt pontból álló intézkedéscsomagot terjesztenek elő.

Eszerint:

  • Kötelező célként jelölik meg, hogy csökkenteni kell a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználást egy olyan stratégiával, amely a villamos energia árát meghatározó fogyasztási csúcsot ellaposítja.
  • “Másodszor: javasoljuk az olcsón villamos energiát termelő vállalkozások bevételeinek maximalizálását. (…) A javaslatunk értelmében az ilyen vállalatok váratlan nyeresége a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek és vállalkozások alkalmazkodásának támogatását szolgálhatja”;
  • A fosszilis energiát felhasználó energiacégek kiugró nyeresége miatt szolidaritási hozzájárulást vezetnének be. Az ebből származó bevételeket a tagállamoknak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába és saját előállítású, tiszta energiaforrásokba kellene fektetni.
  • Az energiaszolgáltató társaságokat is támogatnák különféle intézkedésekkel a piaci ingadozás kiküszöbölésére. Ez az jelenti, írja az Eurológus, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  • Az orosz gáz árának maximalizálását is javasolják, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit. "A célkitűzés teljesen egyértelmű. El kell vágnunk Oroszország bevételeit, melyeket Putyin az Ukrajna elleni szörnyű háború finanszírozására használ. (…)”, mondta Ursula von der Leyen.

A közös ársapka bevezetéséről egyébként régóta tárgyalnak már a tagállamok, de eddig nem sikerült többséget szervezni mögé, többek között az orosz gázimporttól nagyban függő németek ellenállása miatt. Arról, hogy hogyan spóroltak az utóbbi hónapokban az energiával az EU-ban, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A javaslatról pénteken tárgyalnak az uniós energiaügyi miniszterek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!