Nagy veszteséget termeltek a nyugdíjpénztárak

2022. augusztus 27. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év első felében nagy veszteséget termeltek az idén a nyugdíjpénztárak. A helyzet a 2008-as válságnál és a covid-járvány idején tapasztalnál is rosszabb – írja a Napi.hu.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint orosz-ukrán háború nyomán kibontakozó energiaválság, a küszöbön álló recesszió, a tőzsdék és a magyar állampapírpiac zuhanása mind sújtották az ilyen intézményeket. Az önkéntes nyugdíjpénztárak hat hónap alatt csaknem 155 milliárd forintos veszteséget értek el a befektetéseiken, ez nagyjából 9 százalékos negatív hozam fél év alatt. Arra pedig minimális esély sincs, hogy pozitív hozammal zárjanak az idén, az pedig végképp esélytelen, hogy lekörözzék a júliusi 13,7 százalékos inflációt.

A veszteség nem csak a tagokat érinti rosszul, hanem az intézményeket is, mivel sokan nem fizetnek rendszeresen tagdíjat, így az ő számláik kezelése extra költséget jelent.

Tavaly az első félévben 619 millió forintot tudtak biztosítani a pénztárak működésükre innen, az idén hat hónap alatt mindössze 31 millió forint érkezett be.

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma negyedévről negyedévre csökken. 2022 közepén 52 736 fő volt. Ennek oka, hogy belépni igazából nem praktikus, a kifizetések ugyanis bizonytalanok. A magánkasszák működési eredménye is negatív lett az első félévben, ennek főleg az volt az oka, hogy a működési célú bevételek 27 százalékkal csökkentek. Az egészségpénztárak esetében a taglétszám lassú növekedése megtorpant, 1,05 millióra csökkent. A befizetések itt viszont szépen emelkednek, a tagok a tavalyinál 19, a munkáltatók 7,6 százalékkal többet fizettek be a számlákra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!