Szekszárd is átadná az államnak részesedését a helyi vízszolgáltatóban

2022. augusztus 25. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A tolnai megyeszékhely jegyzője a szekszárdi közgyűlés csütörtöki ülése után az MTI-nek azt mondta: a helyi vízszolgáltató zökkenőmentes működésének biztosításáért Szekszárd önkormányzata részt kíván venni az állami integrációs programban.

Gábor Ferenc jelezte: a közgyűlés ülésének zárt részén a képviselők csaknem mindegyikének támogatásával fogadta el a testület azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében az önkormányzat részt kíván venni a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) által koordinált integrációs folyamatban.

Közölte: az önkormányzat többségi tulajdonában álló, Szekszárdon és további több mint félszáz Tolna megyei településen szolgáltató Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt (ERÖV). hatékonyabb hosszú távú működéséért határoztak így a képviselők.

Mint írtuk, Tolna megye kisebb települései egymás után mondtak le a több mint 43 milliárdos vagyonnal rendelkező, közös tulajdonú vízközműcégről, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt.-ről, hogy átadják az államnak. A tulajdonosok ugyan próbálták elkerülni, hogy a tavaly 2,7 milliárd forintos rekordbevétel mellett 121 ezer forintos nyereséget produkáló cég állami fenntartásba kerüljön, de nem jártak sikerrel.

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje az új rezsirendelet után Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult, mert az áram árának emelkedése miatt szüksége lett volna 880 millió forint állami támogatásra. A tolnai közműcég a miniszter helyett a Nemzeti Vízművek Zrt.-től (NV Zrt.) kapott választ, pénzügyi támogatás helyett részletes tájékoztatóval arról, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát az államnak.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény tavaly nyár óta hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy – önkéntesen – részt vegyenek az integrációban. Ahogy írtuk: amelyik önkormányzat jelzi a Nemzeti Vízművek Zrt. felé integrációs szándékát, állami mentőövre számíthat. Amelyik nem, annak továbbra is rezsidíjak mellett kellene kigazdálkodni a vízszolgáltatás emelkedő energia- és bérköltségét.

Tavaly decemberben és idén januárban több dél-alföldi település döntött úgy, hogy részt vesz az NV integrációs programjában, egyúttal az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrészét ingyenesen átruházza az államra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!