24.hu: Államosítják a Tolna megyei vízközműcégeket, miután lepattantak a minisztériumról

2022. augusztus 23. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szekszárdon még nem, de Tolna megye kisebb településeinek többségében az önkormányzatok sorban mondanak le a több mint 43 milliárdos vagyonnal rendelkező, közös tulajdonú vízközműcégről, az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt.-ről, hogy átadják az államnak – írja a 24.hu. A lap szerint a tulajdonosok próbálták elkerülni, hogy a tavaly 2,7 milliárd forintos rekordbevétel mellett 121 ezer forintos nyereséget produkáló cég állami fenntartásba kerüljön, de nem jártak sikerrel.

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje az új rezsirendelet után Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult, mert az áram árának emelkedése miatt szüksége lett volna 880 millió forint állami támogatásra.

A tolnai közműcég a miniszter helyett a Nemzeti Vízművek Zrt.-től (NV Zrt.) kapott választ, pénzügyi támogatás helyett részletes tájékoztatóval arról, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát az államnak.

Az E.R.Ö.V. 51 településen szolgáltat ivóvizet, a legtöbb helyen a szennyvíz elvezetését is biztosítja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i kormányinfón jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, amelyet egy hétpontos intézkedéscsomaggal terveznek kezelni. Az egyik pont arról szólt, hogy jelentősen átalakítják a közel egy évtizede politikai csodafegyvernek és emiatt szent tehénnek számító rezsicsökkentést, amely augusztus 1-jétől csak az átlagfogyasztásig jár, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni. Egy héttel később megjelent a rezsirendelet, amiből az derült ki, hogy a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!