500-600 kisbenzinkút maradhat zárva jövő pénteken és szombaton

2022. augusztus 12. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tájékoztatjuk a sajtó munkatársait, hogy a Független Benzinkutak
Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok,
bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-
20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók
megértését előre köszönjük” – írja közleményében a Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke a Telexnek most azt mondta, 350 üzemeltető alkotja a tagságukat, hozzájuk 500-600 benzinkút tartozik, ezek többsége várhatóan csatlakozik majd a zárvatartási felhíváshoz.

Egri azt mondta, az akciót azért hirdették meg, mert tagságukban felmerült az igény arra vonatkozóan, hogy békésen ki tudják fejezni tiltakozásukat az utóbbi hónapokban kialakult helyzettel szemben. Az elnök szerint a tagságukat alkotó családi vállalkozások többsége nagyon rossz anyagi helyzetbe került a benzinárstop bevezetése óta, az utóbbi időszak változásai pedig még nehezebb helyzetbe hozták őket.

„Az FBSZ ma tartott online közgyűlést és a tagság 100 %-a támogatta az akciónkat, azaz a kutak kétnapos leállását, élve a jogszabályban rögzített 48 órás leállási lehetőséggel. Ezáltal fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy sok ezer magyar család megélhetése ellehetetlenül önhibáján kívül 2021 november óta. A MOL 50 %-ra csökkentette le a kiszolgálási volument a kutjaink részére, ennél az oknál fogva nem tudjuk megfelelő módon és akaratunk szerint kiszolgálni a vevőinket. Ezenkívül a jogszabályban rögzített állami támogatást ez év júliusban még nem kaptuk meg, illetve nincs információnk arról, az augusztusi kifizetés mikor várható” – közölte Egri Gábor, aki szerint az akcióhoz való csatlakozás önkéntes alapú.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége a benzinárstop bevezetése óta többször nyilatkozott már arról, hogy a kisebb benzinkutaknak súlyos terhet jelent a kormányzati intézkedés. Már májusban arról írtak levelet Orbán Viktornak, hogy fenntarthatatlan a rendszámalapú tankolás, Egri Gábor elnök pedig néhány napja arról panaszkodott a Telexnek, hogy a kisebb kutaknak a Mol kevesebb üzemanyagot szállít, és anyagi csőd is fenyegeti őket.

Az üzemanyagárstop miatt rekordokat döntött az üzemanyagfogyasztás Magyarországon, miközben a benzinkutak többségének nem csupán a bevételei csökkentek, de ellátási gondjai is akadtak. Az utóbbi időszakban még a Shell is zárt be kutakat, nem nehéz elképzelni, hogy a sokkal kevésbé tőkeerős családi benzinkutak milyen helyzetben lehetnek.

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint tagságuk két fő problémával küzd. Az egyik az, hogy a Mol, mint nagykereskedő tovább korlátozta a kiszállított üzemanyag mennyiségét azok számára, akik nem vele voltak szerződve korábban, vagyis a kutak 30 százaléka most még kevesebb áruhoz jut, mint eddig. Ezek a kis kutak az ársapka előtt többnyire más nagy importőrtől vásároltak, de most már ezek híján kénytelenek a Molhoz fordulni. A nagyvállalat korábban a rendelt mennyiség 66 százalékát garantálta számukra, augusztustól ez ment le 50 százalékra, azaz

100 rendelt literből csak 50-et kapnak meg.

A másik gond, hogy az elmúlt hónapban a kis kutak nem kapták meg a kötelező veszteségtermelés miatt járó kompenzációt. A Kisbenzinkutak támogatása 2022 program alapján a legfeljebb 50 üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások kaphatnak célzott támogatást, amennyiben az előző évi nettó árbevételük legfeljebb 50 milliárd forint volt. A támogatás alapján az üzemanyag-árstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után forgalomarányosan, literenként legfeljebb 20 forint támogatásban részesülhetnek az érintettek. A támogatást a Technológiai és Innovációs Minisztérium alá tartozó IFKA Kft. honlapján kell igényelni, csakhogy júliusra meg sem nyílt az erre szolgáló felület – mondta Egri Gábor a napokban a Telexnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!