Levélben írják Orbánnak a független kutasok, betarthatatlan a rendszámalapú tankolás

2022. május 27. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelt Orbán Viktor miniszterelnök úr! Sürgős segítséget kérünk öntől, mivel a a kormányrendelet – amellett, hogy kodifikációs hibát is tartalmaz – több szempontból értelmezhetetlen és betarthatatlan. Veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát” – ilyen kezdetű levelet írt a Független Benzinkutak Szövetsége Orbán Viktornak, miután egy friss kormánydöntés szerint péntektől főképp csak a magyar rendszámú autósok tankolhatnak 480 forintos hatósági áron a magyar benzinkutakon.

Azért csak főképp, mert a rendelet szerint azok a külföldi rendszámú járművek is így tankolhatnak, amiket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag, és ott mindez a magyar autósokra is vonatkozik.

A független kutasok most azt írták Orbánnak,

  • bár a rendelet szerint nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ez a a gyakorlatban személyautókra lehetetlen.
  • A benzinkutasoknak nincsenek hatósági jogosítványaik arra, hogy ellenőrizzék az iratokat, közben meg jogvédelmük sincs, pedig ezek konfrontációkhoz vezethetnek.
  • Szerintük „a rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket”, de ezzel perelhetővé válik az uniós jog alapján.
  • Azt is írják, szerintük a három nap átállási idő nagyon kevés.
  • Azt sem értik, miért éri hátrányos megkülönböztetés a „magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkező, a magyar nemzet egészéhez szervesen hozzátartozó, de magyar rendszámú autóval nem rendelkező milliókat; a Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket”, vagy azokat a Magyarországon élő magyar állampolgárokat, akik rendszámmal, forgalmi engedéllyel rendelkező járművet, kisgépet használnak (például robogók, fűnyírógépek).

A független kutasok szerint „ a működésünket szabályozó jelenleg hatályos jogrendszer olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amik olyan fenyegető környezetet teremtenek, amelyben az egyéb bizonytalanságok meghaladják az elviselhetőség határát, és ezért fennáll, hogy tagjaink közül sokan döntenek tevékenységük felfüggesztése mellett, súlyosan veszélyeztetve környezetük üzemanyagellátásának biztonságát. A helyzetet súlyosbítja, hogy személyzetünk sem képes tolerálni a sorban állásra és okiratok bemutatására vásárlóink sokszor brutalitásba hajló magatartását”. Mindezek miatt pedig Orbán Viktor közbenjárását kérik.

Rogán Antal egy csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta, arra számítanak, hogy az új rendeletről lesz erről vita az EU-val, de ugyanezt pedzegette Gulyás Gergely is a csütörtöki kormányinfón.

A rendelet részleteiről itt írtunk bővebben, az első tanulságokról és felmerülő kérdésekről pedig itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!