Független kutasok: Kivitelezhetetlen a rendszámalapú tankolás

2022. május 26. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megoldhatatlannak és kivitelezhetetlennek nevezte Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Hvg.hu-nak nyilatkozva a kormány döntését, miszerint péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áras benzinből.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé, hogy a maximum 480 forintos hatósági áron tankolhassanak a magyarországi benzinkutakon. A külföldieknek piaci áron lesz erre lehetőségük. Gulyás azt mondta, a benzinkutasok fogják ellenőrizni, hogy a forgalmi engedély magyar.

Egri azt mondta, hogy a tankoláskor az autósok leveszik a pisztolyt, tankolnak, majd pedig fizetnek. Szerinte utólag nem sokat tudnak tenni, ha kiderül, hogy nem magyar rendszámmal tankoltak a hatósági áras benzinből.

Azt sem gondolja megoldásnak, hogy egy kútfejen kétféle árazást alkalmazzanak, amit Gulyás felvetett a kormányinfón. Egri szerint ez fogyasztóvédelmi kérdéseket vetne fel, mivel a vevőket tájékoztatni kell az adott kúton tankolható benzin áráról. Ha pedig a tankolás előtt ellenőrizni kellene a forgalmikat, sok helyre sorompót kellene állítani, és szerinte nagyon meg is hosszabbítaná a tankolások idejét.

Egri azt is mondta, hogy a nyáron sorban állásra és áruhiányra számít. Szerinte a Mol a vele frissen szerződött kutak rendelési igényeinek csak a 60 százalékát igazolja vissza, vagyis csak annyit tud szállítani. Ez több kútnál várhatóan hiányhoz vezet, és emiatt vezettek be több kútnál mennyiségi korlátozást. Hozzátette, hogy az aratási szezon is megnöveli a gázolajigényt.

Azt mondta, várják a rendelethez tartozó végrehajtási utasítást.

Rogán arról beszélt, hogyan működne majd a gyakorlatban

A Portfolió szerint egy csütörtök esti háttérbeszélgetésen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője arról beszélt, hogy a totemoszlopoknál, az útról látható oszlopokon csak a hatósági árat lehet feltüntetni. Viszont aki belül odaáll az oszlophoz tankolni, már a magas ár lesz kint, és hirdetményben kell tájékoztatni, hogy a magyar rendszámú autósoknak a kedvezményes árat kell felszámítani.

A tankolás közben más árat fog látni, de a fizetésnél a 480 forintos árra fogják visszaállítani, mondta Rogán a portál szerint. A rendszámot tudja ellenőrizni a benzinkutas, ha viszont nem, és szükséges, a forgalmi engedély felmutatásával lehet igazolni, hogy az autó magyar bejegyzésű-e. Rogán arra számít, hogy lesz erről vita az EU-val.

Azt is mondta, hogy azért van szükség arra, hogy a bejelentés pénteken már életbe is lépjen, mert a külföldi rendszámú autósok felhalmozásba kezdhetnének, ezt pedig el akarják kerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!