Közzétették a benzinárstop új szabályait, péntektől kétféle árat láthatunk a kutakon

2022. május 27. – 01:23

Másolás

Vágólapra másolva

Miután csütörtökön bejelentették a Kormányinfón, hogy már péntektől részben új szabályok érvényesek a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árakra, csütörtökön 23:59-kor megjelent a Magyar Közlönynek az a száma, amely leírja, hogy – elméletben – két perccel később már hogyan kell működniük a benzinkutaknak.

A legfőbb szabályt már eddig is lehetett tudni: péntektől a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron benzint vagy dízelt.

Vagyis azt hittük, hogy ezt biztosan lehet tudni.

A „Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról” című jogszabály ugyanis már ezt az alapvetést is módosította, illetve emellett leírt pár fontos részletszabályt.

Egyfelől ugyanis a magyar rendszámú autók mellett 480 forintos literenkénti áron lehet megtankolni azokat a külföldi rendszámú járműveket, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag – de ennek van még egy kölcsönösségi kiegészítő feltétele is, miszerint „a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.” Tehát ahol szintén van hatósági ár, és az a magyar autósokra is vonatkozik, akkor az abból az országból érkező autósok élhetnek a 480 forintos tankolás lehetőségével. A környező országok közül ez alapján a mostani helyzet szerint a szerb és szlovén rendszámú autókat érintheti.

További fontos részletszabályok:

  1. A benzinkutasoknak az útról is jól láthatóan, nagy méretű számokkal – például az ún. totemoszlopon – a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat kell feltüntetniük;
  2. viszont a kútoszlop kijelzőjén „az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza” a rendelet szerint, tehát ott, ahol tankolunk, a kisebb méretű kijelzőn a piaci árat kell feltüntetni.
  3. A kút üzemeltetője köteles „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást” kihelyezni, amelyben elmagyarázza a kétféle árazás okát és azt, hogy ki miért melyik árat fizeti.
  4. Ha a benzinkutas nem biztos abban, hogy a vevő valóban magyar illetékességű járműbe tankolt, előírhatja „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”, és ha valaki ezt nem tudja igazolni, azzal a piaci árat kell megfizettetni.
  5. Ha valaki technikai okokból nem tud nem hatósági áras terméket értékesíteni, az értelemszerűen mentesül az alól a kötelezettség alól, hogy utánajárjon, valóban magyar vevő tankolt-e nála.

Az új benzinárszabályozás mindazonáltal számos kérdést nyitva hagy, illetve aggályos helyzeteket. Nem egyértelmű például, hogy azoknál a kismotoroknál, robogóknál, amelyeknek nincs rendszámuk, mi alapján döntik el a kutasok, hogy magyar vagy nem magyar (a felsorolásunk 4. pontja alapján a nem egyértelmű helyzetekben a magasabb árat kellene fizetni).

Az is érdekes helyzet lesz, hogy a Magyarországra érkező turistákkal vagy a hazánkon nyáron átutazó balkáni, törökországi hátterű nyugat-európai vendégmunkásokkal hányszor kerülnek majd a benzinkutasok vitába, ha a nagy totemoszlopon jelzett árhoz képest – ami nyilván mindenki fejében először rögzül – a magasabb, de csak a kútfejen jelzett árat akarják megfizettetni.

Az is kérdés, hogy ebben az új, kétféle áras rendszerben hogyan teljesül majd az a fontos fogyasztóvédelmi előírás, miszerint „a megvételre kínált áru vagy szolgáltatás eladási ára tekintetében a fogyasztókat írásban, egyértelműen” kell tájékoztatni. Arról nem is beszélve, hogy mi lesz azzal a szabállyal, miszerint „több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár felszámítására”.

Nem csoda, hogy a független kutasok már a csütörtöki Kormányinfó után nem sokkal, a rendelet megjelenése előtt jelezték: megoldhatatlannak és kivitelezhetetlennek tartják a kormány döntésének betartását. És az sem meglepő, hogy Rogán Antal egy csütörtökön háttérbeszélgetésen azt mondta: arra számít, hogy lesz erről a jogszabályról vita az EU-val.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!