Minden korábbinál több üzemanyagot adtak el itthon az elmúlt egy évben

2022. július 10. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden korábbinál több üzemanyag fogyott az elmúlt egy évben, ami jórészt az üzemanyagárstopnak köszönhető. A megnövekedett kereslet miatt a jövedéki adóból is nagy bevételre tett szert az állam, az első öt hónapban 263 milliárd forintot, írta a Napi.hu.

A kormány tavaly novemberben döntött úgy, hogy a benzin és az gázolaj hatósági ára 480 forint lesz literenként. Akkor még a piaci ár sem volt ettől messze, így nem ígért sok hasznot a benzinturizmus, de az orosz-ukrán háború kitörése után az olaj ára ugrásszerűen megnőtt, így a magyar kutak árazása egyszeriben nagyon vonzóvá vált. Mindehhez még a forint gyengülése is hozzájárult, így tömegével tűntek fel az üzemanyagturisták a határmenti kutaknál.

Ezt a NAV statisztikái is igazolják. A hazai kutak benzinforgalma márciusban 31 százalékkal emelkedett éves bázison, amely rendkívül magas szám, ennél csak 2021 áprilisában láthattunk komolyabb emelkedést, de ott a járvány miatti alacsony bázis volt az ok. Az áprilisi 19,3 százalékos és a májusi 10,3 százalékos többlet is szokatlanul magas.

Májusban 189,6 millió liter benzin fogyott, amely több mint a 2019 augusztusi, vagyis nyári főszezoni mennyiség (186,2 millió). Mostanra a 12 havi gördülő (az adott és a megelőző 11 hónap adata) magyar benzinfogyasztás masszívan 2 milliárd liter fölött van, amelyre korábban nem volt példa, állapította meg a Napi.hu.

A gázolaj esetében még látványosabb a változás. Márciusban majdnem 36 százalékkal nőtt a fogyasztás, majd 21 százalék és 28,4 százalék volt az éves bázisú többlet. A májussal végződő 12 hónapban több mint 4 milliárd liter gázolaj fogyott, amely szintén példátlan Magyarországon.

Az évesített üzemanyag-fogyasztás idén májusban meghaladta a 6,1 milliárd literes összeget, amely rekorddöntés.

Az állam csak az üzemanyagok jövedéki adójából 262,9 milliárd forintot keresett az első 5 hónapban, amely 6,7 milliárddal több mint egy éve ilyenkor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!