Jelentősen visszaeshet a belvárosi lakások értéke az új rezsiszabályok miatt

2022. július 25. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid és hosszú távon is változásokat hoz a magyarországi energiafogyasztásban és a lakásárakra nézve a nemzetközi szinten kialakult energiakrízis, ennek eredményeként átértékelődhetnek a társasházakban működő irodák, lakáshotelek és orvosi rendelők is – olvasható az Ingatlan.com legújabb összefoglalójában.

„Azoknál a társasházaknál, amelyeknél egy központi mérőóra méri a gázfogyasztást, a kedvezményes rezsiköltség érdekében augusztus 15-ig a közös képviselőknek jelezniük kell, hogy az épületben hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség található” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ez azért is fontos, mert a nagyvárosok belvárosaiban rengeteg iroda, orvosi rendelő vagy épp lakáshotel található. Ha ezek a vállalkozások jövőre már nem csökkentett áron kapják a gázt és az áramot, akkor az a belvárosi ingatlanárakat is átrajzolhatja

– közölte.

Az Ingatlan.com szakértője szerint érdekes kérdéseket vethet fel a belvárosi közgyűléseken, hogy melyik lakás milyen besorolásúnak számít a közműszolgáltató szemében, mert ha egy-egy fogyasztóról kiderül, hogy jogosulatlanul kapta olcsóbb áron a gázt, akkor a világpiaci ár másfélszeresét kell büntetésként kifizetni.

Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke

A bizonytalanság ellenére pozitív forgatókönyvek is létezhetnek a 2023-ban kezdődő időszakra vonatkozóan. „Ha a mikrovállalkozások 2023-ban is csökkentetett áron kapják a gázt és az áramot, az sokat segíthet a versenyképességük megőrzésében. A társasházakban működő lakáshotelek például egyértelmű versenyelőnybe kerülhetnek a szállodákkal szemben, hiszen a hagyományos hotelek már most is világpiaci árat fizetnek a gázért és áramért” – fogalmazott Balogh László.

A szakértő szerint ha idén kifut a mikrovállalkozások rezsikedvezménye, az jelentősen csökkentheti a társasházakban működő lakásirodák, orvosi rendelők és lakáshotelek értékét. A jövedelemszerző tevékenység helyszíne ugyanis magasabb költségekkel lesz fenntartható.

„A lakosság számára ez a forgatókönyv is tartalmazhat pozitívumokat, mert így a belvárosi lakások értéke visszatérhet a megfizethetőbb ársávba, ami kigyűrűzhet a többi ingatlan értékére is. Ráadásul még több befektető dönthet úgy, hogy inkább kedvezményes rezsidíj mellett hosszabb távra adja bérbe lakhatás céljára ezeket az ingatlanokat, ami viszont az albérletárakat is csökkentheti” – közölte a szakértő.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i kormányinfón jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, amelyet egy hétpontos intézkedéscsomaggal terveznek kezelni. Az egyik pont arról szólt, hogy jelentősen átalakítják a közel egy évtizede politikai csodafegyvernek és emiatt szent tehénnek számító rezsicsökkentést, amely augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni.

Az új rezsirendelet szerint a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett, a számok mellett viszont számos kérdés maradt, az őszi energiaszámláinkról szóló legégetőbb kérdéseket pedig ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!