Újabb eladósodás: 730 milliárdos hitelből fizetne a kormány az oroszoknak a pluszgázért

2022. július 22. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

730 milliárdos hitelhez nyújthat az állam kezességet a különleges földgázkészlet beszerzésére – írja a Portfolio. Csütörtök este megjelent a különleges készlet létrehozásáról szóló kormányrendelet és az ehhez szükséges finanszírozásról szóló döntés. A különleges földgázkészletet azért hozza létre a kormány, mert nagyon megnőtt a kockázata annak, hogy nem lesz annyi földgáz Magyarországon, amennyi az elmúlt években volt.

Az esetleges ellátási gondok miatt plusz mintegy 740 millió köbméternyi gáztartalék beszerzésére készül a súlyosabb időszakra a kormány, és ezt újfajta megoldással finanszírozza. A rendeletben szereplő gázmennyiséget részben vagy teljes egészében Oroszországból szeretné beszerezni a kormány.

A kormány felhatalmazza Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a magyar állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához hitel felvételére lehet szükség. Ehhez az állam kezességet vállal legfeljebb 1 milliárd 850 millió euró tőkeösszegű hitelre.

Vagyis az ország számára biztosítandó különleges földgázmennyiség beszerzésére hitelt készül felvenni az állam, aminek értéke mai árfolyamon számolva akár 736 milliárd forint is lehet.

A rendeletről beszámoló Portfolio szerint a költségvetés rendkívül kifeszített helyzete miatt van erre szükség. Itt írtunk részletesebben a jövő évi költségvetésről, aminek számairól több szakértő is azt nyilatkozta, hogy az utóbbi egy hónapban jelentősen megváltozott makrogazdasági környezet miatt a számai tarthatatlanok lesznek. A Portfolio gyűjtése szerint szinte minden pontja túlzóan optimista és a valóságtól elrugaszkodó.

A különleges földgázmennyiség beszerzését szindikált hitelfelvételből tervezi megoldani a kormány. „A kormány engedélyezi, hogy a hitelnyújtók kiválasztása – a finanszírozási ügylet sürgősségére tekintettel – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósuljon meg” – írják.

Oroszországnak fizethetünk

A több mint 730 milliárdos hitelt tehát 740 millió köbméternyi gáz beszerzésére fordíthatja majd Magyarország, és a mennyiségből adódóan a Portfolio szerint is arról a gázról lehet szó, amiért csütörtökön Moszkvába utazott Szijjártó Péter külügyminiszter. Ott arról beszélt, hogy a már megkötött szerződéseken felül további 700 millió köbméternyi földgáz vásárlása szükséges ahhoz, hogy az ország energiaellátása teljes biztonságban legyen.

Ha valóban az oroszoktól vesszük meg nagyjából 700 milliárd forintból a több mint 700 millió köbméternyi pluszgázt, akkor a közlönyben megjelent összeg egyúttal arra is utal, hogy ez nem lesz egy olcsó beszerzés, mert a magyar állam lényegében a tőzsdei magas árakhoz igazodó keretek mellett tud gázhoz jutni, ahogy az a tavaly megkötött 15 éves orosz–magyar gázszerződés kapcsán is fennáll – írták.

Csütörtökön egyébként megjelent a rezsirendelet is, mely szerint a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!