Pénzügyminisztérium: Félreértette a könyvelők egyesülete az új katatörvényt

2022. július 19. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly hiba csúszott a katatörvény rohamtempóban elfogadott módosításába, írta meg tegnap a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. A szervezet elnöke, Ruszin Zsolt által jegyzett Facebook-posztban az áll, a jelenlegi szövegezés alapján a katából kiesőknek nem választható az átalányadózásra való áttérés 2022. szeptember elsejével. A probléma hátterében egy jogi probléma, az „adóév” kifejezés áll, írta Ruszin.

Megkerestük az ügyben a Pénzügyminisztériumot, amely válaszában azt írta: a Magyar Könyvelők Országok Egyesülete sajnos félreértelmezi az adótörvényt „és valótlan híreket terjeszt. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót. A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben (az szja törvényben) szabályozott adózási mód (az átalányadó) fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni.”

A minisztérium azt írja, hogy az új katatörvény ún. kedvezményes szabálya hosszabb időt biztosít az átalányadóra váltóknak. „Azoknak akiknek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó.”

Az új katatörvényt rendkívüli gyorsasággal a javaslat benyújtását követően kevesebb mint egy napon belül elfogadta az Országgyűlés, Novák Katalin köztársasági elnök (az előző kormányban még családokért felelős tárca nélküli miniszter) alá is írta hétfőn este, és még aznap megjelentek a szabályok a Magyar Közlönyben. A törvény megszavazását követően tüntetéssorozat indult, a hétfő délelőtti alkalom után a Margit hidat elfoglaló tüntetők egyikével szemben a rendőrök sokkolót is alkalmaztak.

Frissítés: A Telex kérésére Fajcsák Gábor, az RSM Hungary Zrt. adóüzletág-vezetője kommentálta a témát. Fajcsák szerint érezhető, hogy a törvénymódosítás gyorsan lett összerakva, ebből adódóan vannak benne pontatlanságok, félreértelmezhető megfogalmazások. Ugyanakkor a jogalkotó célja többször egyértelműen kommunikálva lett, a módosítással kijelölt váltási határidők pedig lehetővé teszik, hogy a szövegen szükség esetén még korrigáljanak.

Ebből kiindulva az átalányadózásra való áttérést a gyakorlatban nem veszélyezteti a jogszabály megszövegezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!