A könyvelők szerint durva hiba csúszott az új katatörvénybe

2022. július 18. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly hiba csúszott a katatörvény rohamtempóban elfogadott módosításába a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint. A szervezet elnöke, Ruszin Zsolt által jegyzett Facebook-posztban az áll, a jelenlegi szövegezés alapján a katából kiesőknek

nem választható az átalányadózásra való áttérés 2022. szeptember elsejével.

Ruszin azt írja, a jogi problémát a vonatkozó részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az „adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, de a régi törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést. A módosítás átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022.08.01-én hatályba lép, a MKOE-elnök értelmezése szerint ez lerontja a régi törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

Ruszin Zsolt értékelése alapján a törvény indoklása „még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát”, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása. Az MKOE a poszt szerint jelezte ezt a problémát Novák Katalinnak is, ám választ nem kapott, a köztársasági elnök pedig hétfőn aláírta a törvényt. Novák indoklásában azt írta, a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek majd a jogosan felmerülő kérdésekre.

Az esetleges jogalkotási hibával kapcsolatban kerestük a Pénzügyminisztériumot, amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!