Megjelentek az új katatörvény részletei a közlönyben

2022. július 19. – 08:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlöny hétfő este közzétett számában megjelent a Novák Katalin köztársasági elnök által aláírt új katatörvény, ami azoknak a kisvállalkozóknak a működését szabályozza, akik szeptember 1-jétől is benne akarnak maradni a kata szerinti adózásban.

Az új törvény legfontosabb részlete, hogy a katások szeptembertől kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek, cégeknek, jogi személyeknek már nem nyújthatnak szolgáltatást. A kata esetében a tételes adó mértéke havonta 50 ezer forint.

Az új törvény átmeneti rendelkezései közt szerepel, hogy akinek augusztus 31-én fennáll a katás jogviszonya, annak az év első nyolc hónapjára havonta 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik az a bevételi határ, ameddig nem kell 40 százalékos különadót fizetnie. A korábbi törvény alapján a januártól augusztus végéig katázóknak időarányosan 8 millió forint lenne ez a határ. Vagyis annak is büntetőadó nélkül lehet 12 milliós árbevétele, aki 2022-ben csak nyolc hónapot lesz katás.

Az új katás adózásra augusztus 1-től lehet bejelentkezni. Az az egyéni vállalkozó, aki szeptembertől már nem jogosult az új katára, a törvény szerint október 31-ig jelentkezhet be a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózásra.

A szélvészgyors tempóban bejelentett, megvitatott, majd megszavazott katatörvényről itt írtunk bővebben, a témában született cikkeinket pedig ide kattintva találja.

A Magyar Közlönyben egy, az extraprofitadóval kapcsolatos kormányrendelet-módosítás is megjelent hétfőn. Ebben főként megfogalmazásokat pontosítottak, és javították a június 4-én hozott rendeletben maradt hibákat. Emellett egy kicsit engedtek az értékpapírügyletek tranzakciós illetékéből – írja a Bank360.hu.

Az eredeti rendelet szerint csak akkor nem kell 0,3 százalékos, maximum 10 ezer forintos tranzakciós illetéket fizetni a pénzügyi eszköz vétele után, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. Ez most kiegészült egy újabb mentességgel: nem kell a tranzakciós illetéket fizetni, ha az ügylet magánszemély (kivéve egyéni vállalkozói minőségében) javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik.

Ezzel lényegében kiküszöbölik, hogy az értékpapírügyleteknél azt a tranzakciót is megadóztassák, amit az átutalásoknál nem. Ott ugyanis a magánszemélyek bankszámlájáról történő átutalás 20 ezer forintig illetékmentes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!