Katatörvény: Parragh viselkedése miatt lemondott a zalai iparkamara egyik küldöttje

2022. július 14. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem mintha sok vizet zavarna, de így tartom helyesnek: ma lemondtam a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatói tagozatában küldöttként viselt tisztségemről” – jelentette be egy Facebook-posztban Virrasztó Zsolt. Lemondó nyilatkozatában azt írta, nem tud közösséget vállalni egy olyan, legfőképpen gazdasági érdekegyeztetésre hivatott szervezettel, amelynek országos elnöke véleménye szerint „időről időre a saját érinthetetlenségéből és érzéketlenségéből fakadó magabiztossággal provokál és aláz meg kiszolgáltatott társadalmi csoportokat”.

„Nem tudok közösséget vállalni egy olyan, elvileg legfőképpen gazdasági érdekegyeztetésre, érdekképviseletre hivatott szervezettel, amelynek országos elnöke semmibe veszi, megveti, homogén, bűnös, ügyeskedő, kártékony masszaként láttatja, továbbá sokkal inkább sarcoltatja, sem mint képviseli, segíti a legkisebb – a megélhetésért zömében tisztességesen küzdő – hazai vállalkozások százezreit” – írta Virrasztó.

Szerinte Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének viselkedése évek óta összeegyeztethetetlen a kamara eredeti szellemiségével.

Parragh László az M1 reggeli műsorában szerdán azt mondta, tiszta a lelkiismerete, a katát azért kell megszüntetni, mert fenntarthatatlanná vált.

A hétfőn benyújtott, majd egy nappal később meg is szavazott új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek. A kormány a módosítással gyakorlatilag megszünteti a katát, mert csak azok a kisvállalkozók választhatják ezt az adózási formát, akiknek magánszemélyektől van bevétele.

A törvényjavaslat ellen több mint ezren tüntettek a Parlament előtt, a Kossuth téren kedd délelőtt. A tömeg később lezárta a Margit hidat, és az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.

Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket itt követtük élőben, a szerdait pedig itt nézheti vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!