Katatörvény: Parragh Lászlónak tiszta a lelkiismerete

2022. július 13. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kata fenntarthatatlanná vált, ezért az Országgyűlés által elfogadott módosítás illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolt korábban, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – ennek részleteiről beszélt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az M1 Ma reggel című műsorában szerdán reggel.

„Ma már nagyjából a munkavállalók 15 százaléka katás, következésképpen kikerüli azt a szabályozási rendszert, ami fönntartja az állam működését, tehát a társadalombiztosítási járulék, szja területét, és úgy gondoljuk, hogy ezen mindenképpen változtatni kell”

– mondta Parragh László. Arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan számítás, amiből kiderül, „mennyi kár érhette a magyar államot”, az iparkamara elnöke azt válaszolta, hogy „létezik ilyen, de az adótitok kategóriába tartozik, tehát erről nem illik vagy nem szerencsés beszélni. Nyilvánvalóan statisztikai adatok rendelkezésünkre állnak.”

Parragh László azt is mondta, hogy jobban szerette volna, ha szeptember helyett csak januárban változik a szabályozás, mert az évközi változásnál a bürokratikus terhek miatt „többe kerül a hús, mint a leves”. De természetesen elfogadják, hogy a kormány máshogy döntött.

Az őt ért kritikákra reagálva azt mondta, az ő lelkiismerete abszolút egyszerű és tiszta. A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

A hétfőn benyújtott, majd egy nappal később meg is szavazott új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek. A kormány a módosítással gyakorlatilag megszünteti a katát, mert csak azok a kisvállalkozók választhatják ezt az adózási formát, akiknek magánszemélyektől van bevétele.

A törvényjavaslat ellen több mint ezren tüntettek a Parlament előtt, a Kossuth téren kedd délelőtt. A tömeg később lezárta a Margit hidat, és az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.

Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket pedig itt követtük élőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!