Nyereséggel számol a Wizz Air a nyáron, de lazít a menetrenden

2022. július 11. – 12:40

frissítve

Nyereséggel számol a Wizz Air a nyáron, de lazít a menetrenden
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Wizz Air ma közzétette a légitársaság első negyedéves pénzügyi eredményeit a július 27-én esedékes első negyedéves beszámolója előtt, írja a Portfolio. A főbb megállapítások a következők:

  • A férőhely-kihasználtság 85 százalék volt, ami 9 százalékponttal alacsonyabb, mint a járvány előtt, de javuló tendenciát mutat.
  • 10 százalékkal esett az egy utaskilométerre jutó bevétel, a jegyárak 12 százalékkal csökkentek,
  • a kiegészítő szolgáltatások bevételei viszont 14 százalékkal emelkedtek utasonként.
  • Az üzemanyagköltség szinte duplájára, utaskilométerenként 94 százalékkal nőtt.
  • Az alacsonyabb kihasználtság és a légi közlekedésben tapasztalható fennakadások miatt az üzemanyagköltségektől tisztított költségek utaskilométerenként 16 százalékkal nőttek.

A nem realizált devizaárfolyam-veszteségek, a közlekedési fennakadások költségei, az alacsonyabb férőhely-kihasználtság, valamint az árazási környezet végeredményeképp a Wizz Air

az április–júniusi negyedévet 285 millió eurós veszteséggel zárta

a működési eredmény szintjén, a nettó eredmény pedig 450 millió eurós veszteség lehetett. A cég a negyedév végén 1,57 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkezett.

A negatív hatások ellenére a Wizz Air menedzsmentje szignifikáns nyereséget vár a július–szeptemberi időszakra. A férőhely-kihasználtság erősödhet, az árak emelkedhetnek, így az egy utaskilométerre jutó bevételben egy számjegyű emelkedés várható, júliusban pedig ismét 90 százalék felett lehet a férőhely-kihasználtságot mérő load factor, ahogy az iparági kapacitások csökkennek, a fogyasztók kereslete pedig erős maradhat nyáron, írja a lap.

Annak érdekében, hogy a légitársaság csökkentse a munkaerőhiány és az európai reptereken tapasztalható sztrájkok miatti járattörléseket és késéseket, lazít a menetrenden, a nyári csúcsidőszakban

csökkenti a repülőgépek kihasználtságát a légitársaság az eredeti tervekhez képest.

Ha ön is repülővel megy nyaralni, mindenképpen olvassa el ezt a cikkünket, és készüljön a legrosszabbra!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!