A légiközlekedésben dolgozók kiterjedt sztrájkjai egyre több problémához vezetnek

2022. július 2. – 14:29

A légiközlekedésben dolgozók kiterjedt sztrájkjai egyre több problémához vezetnek
Párizsban sztrájk bonyolítja az utazók életét. Fotó Eric Beracassat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Párizsban már járatokat kell törölni, a válság csak fokozódik.

Párizs fő nemzetközi repülőterén, a Charles de Gaulle repülőtéren a dolgozók szombaton már harmadik egymást követő napja sztrájkolnak, ami miatt több járatot törölni kellett, és további fennakadásokra lehet számítani a kora nyári utazási szezonban.. A munkabeszüntetések és a munkaerőhiány olyan dominószerű problémákhoz vezetnek, amelyek olykor 10-15 órás késéseket is eredményeznek.

A légitársaságok jelentős problémáiról, a komoly munkaerőhiányról itt írtunk korábban. Az elmúlt hetekben számos európai légitársaság és repülőtér élt át fennakadásokat, sztrájkot, és a jövő hónapban további utazási fennakadások várhatók, mivel a légitársaságok dolgozói kihasználják az erős utazási igényeket és részben a járvány okozta munkaerőhiányt a magasabb bérek és jobb munkakörülmények érdekében.

Az olyan meghatározó repülőtereknek, mint London, Amszterdam, Róma és Frankfurt, immár állandóan meg kellett küzdeniük a járattörlésekkel és a hosszú sorban állásokkal.

Franciaországban a polgári légiközlekedési hatóság, a DGAC közölte, hogy

minden ötödik járat törlésére kérte a légitársaságokat a párizsi csomóponton szombaton helyi idő szerint 7 és 14 óra között, egy nappal azután, hogy hasonló intézkedést vezettek be minden hatodik járatra.

A földi kiszolgálók érvei szerint a megélhetési költségek emelkednek, ami Európa-szerte sújtja a háztartásokat. Az infláció a múlt hónapban Nyugat-Európában is elérte a 8-10 százalékos szintet, A szakszervezetek havi nettó 300 eurós fizetésemelést követelnek, ezt az összeget az érintett cégek elutasították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!