Még brutálisabb infláció jön az MNB szerint a következő hónapokban

2022. június 28. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen emelte a Magyar Nemzeti Bank az idei és a jövő évi inflációra vonatkozó előrejelzéseit friss jelentésében.

A Portfolio azt írja, 2022 egészére vonatkozóan 11–12,6 százalék között alakulhat az infláció a jegybank szerint, pár hónappal ezelőtt még úgy számolták, valahol 7,5–9,8 százalék közötti lesz a pénzromlás átlagos mértéke idén.

Májusban 10,7 százalék volt az infláció,

ami a következő hónapokban átlagosan megközelítheti a 16 százalékot.

A pénzromlás mértéke 2023-ra valamelyest mérséklődik, de továbbra is magas lesz, átlagosan 6,8–9,2 százalék között alakulhat. A jegybank számításai szerint az infláció csak 2024-ben állhat vissza a 2,5–3 százalékos szintre.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az infláció letörése érdekében a nemzeti bank kedden óriásit, majdnem 2 százalékpontot emelt az alapkamaton, ami így 7,75 százalékra nőtt. A jegybank szerint idén ősszel tetőzhet az infláció.

Évtizedek óta nem volt ennyire nagy a pénzromlás mértéke, legutóbb 2001 nyarán volt két számjegyű áremelkedés. De az infláció nem kizárólag magyar jelenség, áprilisban írtuk meg, hogy a fejlett országokat tömörítő OECD tagállamaiban 31 éve nem volt akkora az infláció, mint idén. A koronavírus után kialakult áruhiányt, és az infláció elszállását itt tekintettük át részletesebben, az orosz–ukrán háború hatása – főként az elszálló energiaárakon keresztül – tovább erősített ezeken a folyamatokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!