Júliustól egy sor új élelmiszerfajta csipszadóköteles lesz, drágulás várható

2022. június 22. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több egészségtelennek besorolt új termék esik július elsejétől a népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alá, ezzel drágulhat a müzli, a gabonapehely és a töltött tészta is – írja a Szabad Európa. A június 4-én bejelentett különadók részeként nemcsak az eddig is netaköteles termékek adókulcsa nő, de számos új termékcsoport is a különadó hatálya alá fog kerülni.

A netát eredetileg a magas só- és cukortartalmú ételek megadóztatására vezették be, és bizonyos határértékek átlépéséhez kötötték a hatályát. Ez az üdítőknél például száz milliliterenként nyolc gramm volt, de termékcsoportonként változott. Most azonban az ilyen határértékek egy része megszűnik, így például minden hozzáadott cukrot tartalmazó üdítő adóköteles lesz.

A neta ezentúl ráadásul az édesítőszerekre is kiterjed, így nem lehet majd már azzal trükközni, hogy édesítővel pótolják ki a határérték fölött lévő cukormennyiséget. A netát az első forgalomba hozónak, tehát belföldi termékek esetén a gyártónak, külföldi termékek esetén pedig az importőrnek kell befizetnie, ezek a cégek azonban valószínűleg egy az egyben továbbhárítják majd azt. Ez jelentős dráguláshoz vezethet a következő hónapokban.

Májusban itt a Telexen megnéztük, mely termékek olcsóbbak és melyek drágábbak egy osztrák Lidlben a magyarnál. Akkor mindössze nyolc olyan terméket találtunk, ami kint olcsóbb volt, ezek közül kettő pedig a fagylalt és a jégkrém voltak. Kérdésünkre a Lidl azt mondta: ezek a termékek a magasabb áfán kívül kizárólag a népegészségügyi termékadó miatt drágábbak itthon.

A kormány május végén jelentette be a nyolc szektorra kiterjedő új különadóit, a bejelentés akkor néhány órán belül padlóra küldte a forintot és a budapesti tőzsdét is. A különadókat érintő vita legérdekesebb része később viszont a Ryanair és a kormány csörtéje lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!