Elintézte Orbán bejelentése a forintot, 395 forintnál az euró

2022. május 25. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész nap gyenge forint mélyrepülésbe került azután, hogy hat körül Orbán Viktor bejelentette a legújabb gazdasági intézkedéseket. Már napközben írtunk arról, hogy miután a miniszterelnök kiposztolta: a kormány fontos döntéseket fog meghozni, gyengülésnek indult a forint, és a részvénypiacon is fokozódott a befektetők bizalmatlansága, így az eladók uralták a kereskedést.

A forint akkorát gyengült, hogy fél hét körül már 392-es árszint fölött volt az euró, majd hét óra előtt nem sokkal már 393,4 forint körül, néhány perccel hét után már 395 forint közelében zajlott a kereskedés. A változás súlyát jelzi, hogy reggel még 382 forint körül volt az árfolyam. Egy munkanap alatt tehát 13 forinttal, azaz három és fél százalékkal gyengült a forint. Az euróval szembeni forintárfolyam több mint két hónapos mélypontra zuhant.

Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance

Még nagyobbat, csaknem 4 százalékot gyengült a forint a dollárral szemben: egy dollár ára már 370 forint fölött is járt.

A forintot most egyáltalán nem a térségi hatások, hanem a magyar bel- és gazdaságpolitikai helyzet gyengíti, ennek ékes példája, hogy a lengyel złotyval szemben csak szerdán nagyjából 2,5 százalékot, az elmúlt egy hétben pedig több mint 7 százalékot gyengült. A złoty ára 85,5 forint fölött van, miközben már a kora délutáni 84 forint fölötti szint is történelmi forintmélypontot jelentett.

A budapesti tőzsdén már véget ért a kereskedés Orbán bejelentésének időpontjában, de a piaci hangulat egész nap nyomott volt. Noha a kereskedés minimális emelkedéssel kezdődött, hamar mínuszba váltott a részvényindex. A zárásra végül 1460,83 pontos, azaz 3,4 százalékos veszteséget hozott össze a BUX, méghozzá erős, több mint 26 milliárd forintos forgalomban.

A vezető részvények mindegyik gyengült, az OTP 4,69 százalékot veszített az értékéből, az árfolyama ismét beesett a lélektaninak számító 10 000 forintos szint alá, 9812 forinton zárt. A Mol szintén 4 százalék fölött gyengült (4,04 százalékos mínusszal 2756 forintig esett az ára), az MTelekom árfolyama 3,34 százalékkal, 405 forintra ment lejjebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!