Jön a veszélyhelyzet, 389 közelébe drágult az euró, nagy zuhanás a tőzsdén

2022. május 25. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

A kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére nagy esésben van a magyar tőzsde és látványosan gyengült a forint is szerdán. Az euró ára 389 forint közelébe is drágult, délután fél öt előtt nem sokkal 388 forinton kereskedtek vele.

A kereskedési nap feléhez közeledve a budapesti tőzsde részvényindexe, a BUX 1,7 százalékot esett. Három hazai vezető részvény árfolyama esik, a legrosszabbul a kamatstop-meghosszabbítás javaslatának fényében nem meglepő módon az OTP teljesít. Már 4 százalék fölötti a mínusz a nagybank részvényénél, ezzel újra a lélektani 10 000 forint alá esett az árfolyam, ez is meghozta az eladókat. A régiós bankrészvények kimondottan rosszul teljesítenek, az OTP mellett nagyot esett a Raiffeisen, az Erste és a Pekao jegyzése is. Ugyancsak nagyot, csaknem 3 százalékot esett a Mol részvényára, és a Magyar Telekom árfolyama is több mint 2 százalékkal került lejjebb.

A piaci pánikhangulat előzménye, hogy kedden kihirdették a háborús veszélyhelyzetet, és erre alapozva hamarosan új intézkedéseket is bejelenthet Orbán Viktor miniszterelnök. Ráadásul Virág Barnabás jegybanki vezető arról beszélt, hogy várhatóan lassítani fogják a szigorítási tempót az MNB jövő keddi kamatdöntésén – írja a Portfolio.hu pénzügyi portál. Sőt, újabb bejelentések is érkeznek, többek között az MNB a kamatstopnál javasolt célzott meghosszabbítást.

A BÉT csengője – Fotó: bux.tozsde.hu
A BÉT csengője – Fotó: bux.tozsde.hu

A befektetők attól tartanak, hogy a kormányülés után Orbán Viktor konkrét gazdaságpolitikai lépéseket fog ismertetni. A lap szerint ha abból indulunk ki, hogy ezt a családok megvédéseként igyekszik kommunikálni a kormány, akkor feltehetően a vállalati szektor számára nem lesznek kedvezőek a bejelentések.

Könnyen lehet, hogy a piaci szereplők körében olyan várakozások épültek fel, miszerint a kormányfő már ma, vagy a közeljövőben bejelenti a különadók emelését, esetleg újak kivetését, vagy az árszabályozó kormányzati lépésekkel kapcsolatban hozott döntéseket ismerteti. A gyors beavatkozást indokolhatja az idei költségvetés elszálló hiánya is. És nagy esély van arra, hogy ennek a költségvetést stabilizáló intézkedéssorozatnak lesznek a részei a különadók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!