Kamatemelés ide vagy oda, pénteken megint 400 forint volt az euró

2022. június 17. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hét végére ismét 400 forint fölött stabilizálódott az euró ára és nem is látszanak olyan piaci trendek, amelyek rövid időn belül segíthetnének a magyar valutának. Az euró ára először hétfőn ütötte át a lélektani határnak számító 400-as szintet, kedden pedig 403-ig is felcsúszott az árfolyam.

A forint hirtelen gyengülése a Magyar Nemzeti Banknak sem tetszett, ezért szerdán rendkívüli kamatemelésről döntöttek. Az irányadó kamat felemelése 6,75-ről 7,25 százalékra ideiglenesen segített, akkor néhány órán belül 395-re erősödött vissza a forint. Mint kiderült, a javulás ideiglenes volt, még csütörtökön visszacsúszott az árfolyam 400-ra, péntekre pedig stabilizálódott is ezen a szinten.

A csütörtöki kormányinfón a Telex megkérdezte Gulyás Gergelyt is a 400-as árfolyamról, aki szerint:

  • tíz év alatt évente 1 százalékot gyengült a magyar valuta, Bajnai idején ugyanis 310-320 forint volt egy euró,
  • a mostani gyengülést pedig a háború okozza.

Ezzel csak két probléma van, egyrészt az, hogy

  • Bajnai alatt szinte végig 270 forint körül mozgott az árfolyam, ami elég messze van a 310-től,
  • másrészt az, hogy a forint gyengülését nem a háború okozza, hanem a kormány gazdaságpolitikája, a régióból ugyanis egyik ország fizetőeszköze sem gyengült ilyen mértékben.

Arról, hogy hogyan kövezte ki az utat a kormány a 400 forintos euróig, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A témáról szóló videónk pedig itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!