Népszava: Új megállapodást sürgetnek a gyógyszergyártók az extraprofitadóról

2022. június 11. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek, vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények gyártóira hárul a múlt hétvégén megállapított extraprofitadó nagy része, a 20 milliárd forintos adó több mint 80 százalékát kizárólag az innovatív gyógyszercégek fizetik majd – írja a Népszava. A lap úgy tudja, hogy a pünkösdi hétvégén megjelent extraprofitadóról szóló jogszabályba épp a magyar gyártók védelmében került be a tízezer forintnál olcsóbb és drágább termékek adósávjának megkülönböztetése.

Az innovatív gyógyszereket gyártó körülbelül 25 vállalat fizeti meg a gyógyszerekre kirótt extra adó 80 százalékát, míg a hazai cégekre a húszmilliárdos összeg maradéka, mintegy 4 milliárd forint juthat, írja a lap.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) közleményében már jelezte: a döntést elhibázottnak és veszélyesnek tartják. Az újabb ágazati adó szerintük veszélyezteti az ellátást biztonságát, ezért egyeztetést kezdeményeznek a kormányzattal. Új megállapodást sürgetnek a gyógyszeriparral, melynek részeként az új termékek befogadásának gyorsítását is szeretnék elérni.

Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója a Népszavának azt mondta, a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó legnagyobb hányadát befizetni.

Holchacker Péter szerint a cégek háromféle módon reagálhatnak az új adókra: ha van új gyógyszere valamilyen betegségre, azt nem hozza be Magyarországra, szűkülhetnek a már meglévő terápiák, vagy a legdurvább esetben kivonulhatnak a magyar piacról.

A kormány a pünkösdi hosszú hétvégén kihelyezett ülést tartott Sopronban, ahol elfogadták az extraprofit adó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogy a kormány a választások előtt komoly osztogatást végzett, majd kiderült, hogy egy kissé kellemetlen az államháztartás helyzete. A kilátásokat rontja, hogy a világgazdaság is bukdácsol: még helyre sem állt a normális rend a Covid után, de már megérkeztek az orosz-ukrán háború hatásai.

Az extraprofitadóról megjelent részletek szerint a gyógyszerforgalmazókat (és nem a gyártókat) sújtó adó alapja a tárgyhavi vényforgalmi adatok alapján adódó társadalombiztosítási támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére a 10 000 forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 000 forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalék.

A Magyar Közlöny extraprofitadókról és pótadókról szóló kiadványát itt lehet elolvasni.

Az extraprofitadónak nevezett különadókról korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!