Az orosz-ukrán háború és a magas olajár miatt éppen a világ pénzét keresi meg a szaúdi olajcég

2022. május 15. – 13:05

Az orosz-ukrán háború és a magas olajár miatt éppen a világ pénzét keresi meg a szaúdi olajcég
A Saudi Aramco támadás alatt, most elég jól áll a szénája Fotó: Andrej Iszákovics / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha ilyen marad az árkörnyezet, nehéz lesz visszavenni a Saudi Aramcótól a „világ legértékesebb cége” tekintélyt parancsoló címét.

Nemrég írtuk meg, hogy a szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco lett a világ legértékesebb vállalata, letaszítva az Apple-t az első helyről. Ekkor az Apple piaci kapitalizációja valamivel 2400 milliárd dollár alatt volt, az Aramco (a név eredete egykoron az arab-amerikai kooperációra utalt) értéke pedig valamivel 2400 milliárd dollár felett járt.

Ez a változás jól jelezte a világgazdaságban tapasztalható rotációs trendet, vagyis azt, hogy a nyersanyagcégek felértékelődtek, a technológiai cégek növekedési üteme viszont lassult.

Az Aramco nettó nyeresége tavaly egyetlen év alatt több mint kétszeresére, 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben.

Az Al Jazeera most arról ír, hogy a cég továbbra is lendületben van, az első negyedévben újabb 80 százalékkal nőtt a bázishoz képest az eredménye. A hivatalos nevén Saudi Arabian Oil Co az év első három havában 39,5 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, szemben az előző év azonos időszakában elért 21,7 milliárd dollárral.

A magyarázat eléggé adja magát, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az olaj 14 éves csúcsra jutott, hordónként 139 dollárig dráguét, azóta ugyan az ár visszaesett, cikkünk írása idején 110-111 dollár hordónként, amit a TeleTrader.com-on követhet nyomon.

A szaúdi cégnek ez is igen kedvező, hiszen több, mint száz olaj- és gázmezőt üzemeltet, nemcsak a hazájában, de Ázsiában és az Egyesült Államokban is vannak finomítói.

„A nyereség megugrását elsősorban a magasabb kőolajárak és a nagyobb eladott mennyiségek, valamint a javuló finomítói árrések okozták”

– áll a Saudi Aramco vasárnapi sajtóközleményében.

Hozzátehetjük a magyar Mol is éppen emiatt ér el mostanában magas profitot, de nála ezt még a Brent-Urál marzs is megfejeli, miközben az üzemanyag-ársapka csökkenti a profitot.

Az Aramco is szembenéz kockázatokkal is, így a kínai járványügyi helyzet csökkenti az olajkeresletet, míg Szaúd-Arábia jemeni katonai beavatkozása is kockázat a cégnek (mint a háborús tevékenység fő finanszírozóját, a huszik olykor támadják a cég létesítményeit).

Szaúd-Arábia növekedése ebben az olajkörnyezetben megközelíti a 10 százalékot, ami rá is fér az államra, amely nyíltan, vagy burkoltan, de sokféle konfliktust menedzsel, Jemenben, Irakban Szíriában, Katarral, vagy éppen Iránnal.

A Saudi Aramco 67 ezer alkalmazottjával gyakorlatilag egymaga felel a szaúdi költségvetésért. A nagyhatalmi ambíciókkal rendelkező országnak az olajon kívül szinte csak a mekkai és medinai zarándokok milliós tömegéből van még külső bevétele. Így a költségvetés rettentően függ az olajártól, 80 dolláros olajár felett dúsgazdag az ország, de a 30-40 dolláros olajár idején gigahiányt kell menedzselnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!