A Nitrogénművek szerint most felelőtlenség lenne befizetni a 11 milliárdos kartellbírságot

2022. április 8. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztáskérelmét. A Nitrogénművek Zrt. április 8-i sajtóközleményében azt írja, a döntést tudomásul vették, és a büntetés teljes összegét elkülönítették, ugyanakkor élni fognak a lehetőséggel, hogy újra halasztást kérjenek.

„A novemberben beadott azonnali kérelmünk óta olyan jelentős tények és körülmények merültek fel – orosz–ukrán háború, továbbnövekvő energiaárak, ellátásilánc-kockázatok – melyek előre nem voltak kiszámíthatók, és jövőbeli hatásuk is nehezen prognosztizálható, így egy új kérelem előterjesztésére törvényi lehetősége van a csoportnak, mellyel élni is fog” – fogalmaz a közlemény.

A Nitrogénművek Zrt. március elején jelentette be, hogy leállítja az ammóniatermelést és a műtrágyagyártást is az orosz–ukrán háború hatására megemelkedő világpiaci gázár miatt. A termelés csak április elején indulhatott újra.

A cégcsoport azt írja:

„Az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne részünkről, melyet nem tudunk felvállalni.”

A GVH 2021 októberében szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért a vád szerint más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon.

A vádlottak fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette a büntetés összegét, a Nitrogénművek azonban bíróságon támadta meg a döntést, és kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának felfüggesztését. A Fővárosi Törvényszék, majd a Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne.

A Nitrogénművek csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kellene fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti (2021 őszi) fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 milliós összeget tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

Bige László tavaly októberben azt mondta, szerinte már megvannak azok, akik fel akarják vásárolni a cégét, a GVH pedig egy „Andersen-mesét írt le 200 oldalon”, Bige szerint elő kell venni a főkönyvi kivonatot, de „attól félnek, mint ördög a tömjéntől.” Szerinte a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként számol le velük.

Bige László mindig azzal magyarázta a vizsgálatokat, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor emlegette régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel. Őrizetbe vételekor azt kommunikálta a Nitrogénművek, hogy az eljárás a megfélemlítést szolgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!