A világ most nem nagyon áll szóba az oroszokkal, de az atomenergia más tészta

2022. április 2. – 19:16

frissítve

A világ most nem nagyon áll szóba az oroszokkal, de az atomenergia más tészta
Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója Fotó: Joe Klamar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A felek rögzítették, hogy vigyáznak Ukrajna nukleáris parkjára.

Kalinyingrádban találkozott Jevgenyij Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) argentin főigazgatója, aki ukrajnai látogatása után érkezett a városba. Természetesen Ukrajna képviselői hiányoznak egy olyan asztaltól, ahol ukrán létesítményekről van szó, de most örüljünk egyáltalán annak, hogy volt tárgyalás.

A nukleáris kapcsolatok különös fontosságát jelzi, hogy azokban az időkben, amikor Oroszország gyakorlatilag elszigetelődött a sport, a kultúra, de még a diplomácia világában is, az atomról azért van dialógus. Ennek az a fő oka, hogy a háború egy atomenergiában rendkívül gazdag területen zajlik.

Atomnagyhatalmak

Ennek érzékeltetésére a Visual Capitalist portál segítségével mutatunk néhány látványos grafikont.

Ez ugyan egy „régi”, másfél évvel ezelőtti látványos térkép a világ atomerőműveiről, de most öröm az ürömben (azért üröm, mert az építkezések iszonyatos idő- és költségtúllépésekkel készülnek el), hogy olyan nagyon gyorsan nem változik az atomerőművek globális térképe.

Itt is jól látszik az, ami ezen a frissebb grafikonon is, vagyis az, hogy Oroszországban 39 reaktor működik, és a világ nukleáris energiatermelésének 8 százaléka származik innen, de Ukrajnában is 15 reaktor működik, és ezek a világ nukleáris energiatermelésének 3 százalékáért felelnek.

Vigyázni kell rájuk

Ukrajnában működik Európa legnagyobb erőműve, a zaporizzsjai, ami 5000 MW-os, de a dél-ukrajnai (Mikolajiv környéki) 3000 MW-os, a rivnei (vagy Rovno) Varashnál 2819 MW-os és a hmelnickiji 2000 MW-os is elvileg működnek, csak éppen harcok közepette, de a hírekbe ezeken kívül a csernobili (nem működő) torzó is bekerült mostanában.

Az egész világon egyébként Franciaország után Ukrajna összáramtermelésében a második legnagyobb a nukleáris arány. ha ezeket a létesítményeket találat éri, vagy azok folyamatosan harci eseményeknek vannak kitéve (és a működtetést veszik át hozzá nem értő emberek) az nagy kockázat.

Nyilatkozatok

A mostani találkozó után ezzel kapcsolatban nyugtatták a felek a közvéleményt, Alekszej Lihacsov elmondta, hogy a megbeszélések központi témája a nukleáris biztonság, illetve az erőművek fizikai biztonsága volt.

„A Roszatom fő feladata, hogy mindent elkövessen, illetve segítséget nyújtson a NAÜ-nek az ukrajnai atomerőművek biztonságos működtetése érdekében. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a NAÜ pontos információval rendelkezzen a helyzetről és hogy a jelenlegi nagyon nem egyszerű körülmények közepette az ukrán atomerőművek szakemberei, illetve az üzemeltető személyzet megfelelően végezhessék a feladataikat.”

Talán meglepő lehet, hogy a NAÜ elnöke argentin, hiszen egész Dél-Amerikában mindössze 5 atomerőmű működik, de Brazíliának és Argentínának azért vannak működő erőművei.

Rafael Mariano Grossi mindenesetre most így fogalmazott

„Tudatában vagyunk annak, hogy mekkora jelentőségű a NAÜ, mint globális szervezet, illetve Oroszország és Ukrajna együttműködése a nukleáris biztonság szavatolása érdekében a jelenlegi bonyolult helyzetben. Ez szükséges ahhoz, semmi esélye ne legyen egy nukleáris baleset bekövetkezésének”

Ez is kritikus

Nyugat-Európa és Oroszország energiafüggéséről most rengeteg szó esik. Szóba kerül a földgáz, az olaj, az olajszármazékok (dízel), kisebb súllyal a szén és a fűtőanyagok, atomerőművek kérdése.

Bár rövid távon biztosan a földgáz kérdése a legkritikusabb, de valójában a használt fűtőanyagok tárolása, vagy az orosz technológiával épült atomerőművek esetében a fűtőelem-utánpótlás is rendkívül kritikus téma nyugat-európai szempontból.

Ami pedig a biztonságot illeti, a világ három legsúlyosabb atomkatasztrófájából eddig is kettő e két országhoz kötődött, a csernobili és a majaki baleset közép csak a japán (fukusimai) baleset ékelődött be, legalábbis az itt olvasható örökrangsor szerint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!