Díjat kapott Fejér megyében az a NER-közeli őrző-védő cég, aminek vezetőit nemrég letartóztathatták

2022. március 30. – 13:08

frissítve

Díjat kapott Fejér megyében az a NER-közeli őrző-védő cég, aminek vezetőit nemrég letartóztathatták
A cég egyik munkatársa szolgálatban Mészáros Lőrinc esküvőjén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rendőr főtörzszászlós mellett a Mészáros Lőrincék esküvőjét vagy a felcsúti stadiont is biztosító Eurovéd Security őrző-védő vállalkozásnak is odaítélték a Salamon Lajos Díjat. Ezt a díjat azok kaphatják, akik „a megye közrendje, köz-, és vagyonbiztonsága, katasztrófaelhárítás érdekében hosszú ideje kimagasló szakmai tevékenységet folytattak, valamint a lakosság szolgálatában példamutató helytállást tanúsítottak.”

Emellett több más díjat is kiosztottak múlt hét pénteken a Fejér Megyei Önkormányzat által megtartott Megyenapon, de a leginkább hangsúlyos most mégis ez, illetve az Eurovéd Security volt, pontosabban az, hogy ki vette át a díjat a vállalat nevében, csakhogy ez egyik beszámolóból sem derül ki – írja a 444.hu. Az átvevő személye meglehetősen lényeges, márpedig azért, mert ahogy arról a Magyar Hang beszámolt kedden, a cég vezetői körül többeket is letartóztattak március elején, miután kiszálltak a Eurovéd felcsúti és bicskei illetőségű vezetőihez.

Úgy tudják, hogy a NAV több száz millió forintnyi készpénzt foglalhatott le a házkutatások során. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség március 10-én adott ki egy közleményt őrző-védő cégek vezetőinek előzetes letartóztatásáról. Azt írták: három őrző-védő cég vezetőjének előzetes letartóztatását kezdeményezték, ellenük több százmillió forintos költségvetési csalás miatt indult akkor eljárás.

A cégvezetőket bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint az országos kiterjedtségű, őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy a munkavállalóik után ne kelljen a közterheket, valamint a vállalkozások által nyújtott vagyonvédelmi szolgáltatás után áfát fizetni, egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét vették igénybe. A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már két összehangolt akció keretében a bűnszervezet 11 tagját tartóztatták le, köztük a csoport irányítóit, az alattuk végrehajtói szinten levőket, a cégeket biztosító ügyvédet.

Márciusban hat, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő, vagyonvédelemmel foglalkozó cég három vezetőjét vették őrizetbe. A hatóságok bizonyítékokat, több százmillió forintnyi készpénzt, ékszereket, gépkocsikat foglaltak le, üzletrészeket és bankszámlákat zároltak. Az újabb cégek több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek 2017 és 2021 között. A nyomozás szerint az okozott kár teljes értéke meghaladja a 3 milliárd forintot.

A Magyar Hang rákérdezett az Eurovéd Securitynál, hogy valóban őket, illetve az ő vezetőiket is érinti-e az ügy: válaszukban nem cáfolták, de nem is erősítették meg ezt, de azt sem, hogy a tulajdonos és egy igazgató letartóztatását is elrendelték. Utóbbihoz annyit jegyeztek csak meg, hogy a Zrt.-k vezetését általánosságban igazgatótanács vagy vezérigazgató látja el.

A házkutatások és a több száz milliós lefoglalásokhoz kapcsolódóan azt írta a cég, hogy szerintük „nem közérdekű információ, hogy magánszemélyek mekkora összegű készpénzt vagy egyéb ingóságokat tartanak otthonaikban”. A letartóztatások indokáról is érdeklődtek, mire a cég mások mellett azt válaszolta, hogy nincs tudomásuk szökni próbáló vagy elrejtőző személyekről a Zrt.-jük vonatkozásában.

A Telex kedden kérdéseket küldött a NAV-nak az ügyben, de választ szerdán egy óráig sem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!