Földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére indul kutatási projekt a Miskolci Egyetemen

2022. március 25. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére indul közös kutatás-fejlesztési projekt a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében – írja az MTI.

Az idén tavasszal induló projekt előreláthatóan két évig tart, az első fázis megvalósítására közel 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott közösen az egyetem és a vállalat. A rendszerelemek akár tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítására is alkalmasak lesznek. A hidrogén földgázba bekeverve energiatárolási lehetőséget kínál és csökkenti a földgázfelhasználás üvegházhatásúgáz-kibocsátását – írja az egyetem közleménye.

A két fázisból álló projekt célja egy pilot keretében olyan rendszerelemek építése, vizsgálata és tesztelése, melyek segítségével lokálisan lehetővé válik maximum tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítása. A hidrogén országos bekeveréséhez és a szállítási feladatok biztonságos ellátásához szükséges adatok válnak elérhetővé az együttműködés mindkét fázisának megvalósulása esetén.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: amennyiben a hidrogéntermelés gazdaságilag kifizetődővé válik, a projekt keretében vizsgált tízszázalékos bekeverési arány elérése számításaik szerint évente nagyságrendileg 607 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását, ha a bekevert hidrogén karbonmentes forrásból származik.

Varga Judit igazságügyi miniszter, az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta: „A klímaváltozás nem egy elvont fogalom, amely majd csak a következő generációkat érinti. Hanem egy olyan kihívás, amellyel foglalkoznunk kell konkrét cselekményeken keresztül. Ezért röviden úgy is fogalmazhatnánk: feladatunk a jövő.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!