Akár ezer forint közelébe is drágulhat az étolaj májusban

2022. március 2. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sberbanknál és a 380 forint/eurós árfolyamnál szélesebb körben is érinthetik majd a lakosságot az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai, írja a hvg.hu. Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője- és exportőre, 2020-2021-ben 5273 millió tonna nyers napraforgó-olajat értékesített külföldre, az export közel fele az EU-ba megy.

Az orosz-ukrán események következményeként várhatóan jelentősen megemelkedik majd az étolaj és más növényi olajok ára is – erről Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár beszélt a lapnak. A közgazdász úgy véli, ha véget ér májusban a hatósági árbefagyasztás, 23-30 százalékos drágulás várható a kiskereskedelemben, és nemcsak az étolaj, de a cukor, liszt ára is fel fog menni. Szerinte az áremelkedés magasabb lesz, mint amit a vásárlók elbírnak, ezért étolaj helyett áttérnek majd más zsiradékokra. Raskó egész konkrétan is fogalmazott: szerinte a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot.

A kormány januárban jelentette be, hogy február elsejétől több élelmiszer esetén is árplafont vezetnek be: ezek egyike a napraforgó-étolaj, melynek litere nem kerülhet többe 713 forintnál jelenleg. A döntés értemében február elsejétől a kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt, de a rendeletben szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani. Az árstop 2022. május 1-ig lesz érvényben. A boltok döntő többsége fegyelmezetten betartotta az élelmiszerárstopot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!