A boltok döntő többsége fegyelmezetten betartotta az élelmiszerárstopot

2022. március 1. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Február elseje óta csak nyolcvanötször találtak kifogásolható dolgot az élelmiszerárstopot ellenőrző fogyasztóvédelmi szakemberek, derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményéből.

A 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak: csökkentett áron kínálták az érintett termékeket, és azokból elég készlet volt raktáron. A mulasztókkal szemben huszonnégyszer szabtak ki bírságot, összesen több mint 4,5 millió forint értékben.

Ötvenegy bolt a hatósági árnál drágábban árulta a portékát, tizennyolcnál a mennyiség nem volt megfelelő. Mindkét hiányosság leggyakrabban az étolajjal kapcsolatban fordult elő. Tizenhét kereskedés egyáltalán nem vagy nem az előírt méretben tette ki a tájékoztatást.

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják.

Az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet még azt is részletezi, hogy a csirke far-hát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop. Az indoklás szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. között lesz érvényben.

A rendeletben szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!