Májusban a Mol minden dolgozójának nagyjából 3 havi bért hozhat a postás

2022. február 18. – 12:30

frissítve

Májusban a Mol minden dolgozójának nagyjából 3 havi bért hozhat a postás
Százhalombattai csendélet: nappark és olajfinomítás – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően a postás helyett inkább banki utalásról lesz szó, de a lényeg, hogy májusban a normál havi fizetés mellett bónusz is érkezik, ami a remek tavalyi év után átlagosan nagyjából plusz két havi bérnek felel meg.

A Mol Nyrt. munkatársai igencsak örömteli értesítést kaptak február 18-án. A magas eredménnyel zárult 2021-es év után ugyanis kéthavi fizetésüknek megfelelő bónuszra számíthatnak. Úgy tudjuk, hogy a pontos összeget az egyéni teljesítményértékelések is differenciálják, pontosan csak április környékén derül ki mindenki számára az, hogy mennyi lesz az egyedi jutalma, a kifizetések mindenesetre májusban várhatók.

Szorzós rendszer

A Mol megerősítette számunkra a hírt, és elmagyarázta a rendszer működését. A vállalatnál az a kiindulópont, hogy mindenki az éves bérének a 10 százalékát kapja meg bónuszként. Emellett minden évben meghatároznak egy vállalati szorzót, ez az idén 162 százalék lett (ami az elmúlt években a legmagasabb szorzó).

Ez mindig úgy alakul ki, hogy a vezetők megnézik, hogy milyen évet zárt a cég a célkitűzésekhez képest. 2020 például rosszabb év volt (Covid, lezárások), de 2021 remekül sikerült. Ezek után, ha például valaki havi 500 ezer forintot keresett, akkor neki egy év alatt 6 millió forint a bére. Ennek a 10 százaléka 600 ezer forint, és ezt az alapbónuszt kell 1,62-vel megszorozni. A végösszeg 972 ezer forint, vagyis majdnem kéthavi bér.

A jó év

A Mol Nyrt. amúgy szintén február 18-án, nem sokkal éjfél után ismertette a gyorsjelentését, amiről itt írtunk

Egy ilyen hatalmas, olajkitermeléssel (upstream), finomítással, töltőállomásokkal (együttesen downstream), petrolkémiával, egyéb fogyasztói szolgáltatásokkal (szendvics, kávé, casrsharing és egyebek) foglalkozó cégnél természetesen sok összetevője van egy adott év eredményének, de mindenképpen kiemelendő két fontos árrés.

Mindenesetre képzeljük el, hogy amikor 30 dollár a piacon egy hordó olaj ára, vagy éppen 90 dollár, valójában a kitermelés költségei nem igazán változnak, csak máshol talál egymásra a globális kereslet és a kínálat. Nos, a Mol saját szénhidrogén-termelésének költsége hordónként 6,4 dollár volt tavaly, de a realizált bevétel hordónként 81,2 dollárra nőtt – emelte ki a Portfolio.hu az elemzésében.

Emellett a downstream (finomítás) is jól teljesített, a finomítói árrés az egy évvel korábbi hordónkénti 1,3-ról, 4,3 dollárra emelkedett. Ez az együttállás rendkívül ritka, általában az upstream és a downstream árrése egymással fordítottan mozdul el, de most olyan egyensúlytalanság volt az energiapiacon (valójában nemcsak az olaj, de a gáz és az árampiacon is), hogy együtt nőttek a fedezetek.

Módosult az előrejelzés

A társaságcsoport mindezt látva, folyamatosan javította a számára legfontosabb eredménymutató, az EBITDA (kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) előrejelzését. A szakma azért szereti ezt a mutatót, mert így egy a nemzetközi olajvállalatok működése jobban összehasonlítható, kiszűri azt, hogy éppen milyen adókat kap a hazájában, vagy azt, ha csak egy nagyobb bankbetét kamatai húzzák fel egy cég számait.

Nos, a menedzsment még a harmadik negyedév után is emelt az előrejelzésén, akkor 3,2 milliárd dolláros EBITDA-t várt, de az végül ennél is 10 százalékkal magasabb, 3,5 milliárd dolláros értéket ért el.

A cég jövőre már valamelyest gyengébb számokkal kalkulál, a modelljeibe alacsonyabb marzsokat, illetve a mainál kisebb olajárat épített be.

Ársapka

A bónusz több szempontból is érdekes. Részben azért, mert a kimagaslóan erős év vége olyan környezetben született, amikor a magyar és a horvát üzemanyagár-korlátozás pofont adott a Mol-csoportnak, amely mindkét országban piacvezető (itthon a Mol, Horvátországban az INA révén).

Ez az intézkedés önmagában nyilván veszteséget jelentett egy ársapka nélküli piachoz képest, de van egy szimbolikus eleme is a kérdésnek. A hazai kisebb, családi kutak fújnak az államra, de a Molra is, hiszen egyedül viszik el a balhét, az állam az adókat vagy a nagykereskedői árat nem bántotta. Emellett a Mol jelentkezett arra a feladatra is, hogy amennyiben egy kisebb kút már nem bírja a rájuk pakolt kötelező veszteségtermelést, akkor átveszi a kutak üzemeltetését.

Hozzá kell tenni, hogy valójában a Mol nem „lenyúlja” a kutakat, hanem átmenetileg átvállalja a mínusztermelést, de ebben több racionális érdeke is van, részben az, hogy ő nemcsak a kiskereskedelem, hanem a nagykereskedelem vonalán is érintett, ott pedig marad nyeresége, másrészt hosszabb távon is célja a hazai kúthálózat fennmaradása és az ellátásbiztonság segítése.

És a sztrájk

A másik izgalmas aspektus a Tiszaújvárosra meghirdetett sztrájk. A Telex.hu éppen három nappal korábban írt arról, hogy a Molhoz tartozó három nagy szakszervezet, az Olajipari, a Mol Vegyész és a Mol Bányász Szakszervezet sztrájkbizottságot alakított.

A szakszervezetek a Mol vezetésének azon döntése ellen tiltakoznak, amely a nekik járó juttatási csomagról egyoldalúan, a munkavállalók megkérdezése nélkül döntött, mire a Mol közleményben reagált, és kiemelte a 7 százalékos bérfejlesztést, valamint felsorolta a különböző juttatásokat, amelyeket tervez.

A sztrájk egyik oka az, hogy a szakszervezetek úgy érezték, hogy a munkavállalók kevésbé profitálnak a vállalat sikereiből, de ezt az érvet a tervezett magas bónuszkifizetés zárójelbe teheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!