A vártnál jobb eredménnyel zárta 2021-et a Mol

2022. február 18. – 05:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1071,9 milliárd forint (3,53 milliárd dollár) volt tavaly, ami meghaladta a 3,2 milliárd dolláros éves célkitűzést, írja az MTI a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett beszámoló alapján. A vállalatcsoport 2020-ban 629,7 milliárd forint (csaknem 2,05 milliárd dollár) tiszta EBITDA-t termelt.

A tavalyi utolsó negyedévben az EBITDA 301,2 milliárd forintot (947 millió dollárt) tett ki, több mint kétszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 290,2 milliárd forintos piaci konszenzust.

Az épülő Mol-torony – Fotó: Bődey János / Telex
Az épülő Mol-torony – Fotó: Bődey János / Telex

A Kopaszi-gát mellett épülő, 143 méteresre tervezett Mol-toronyról írt cikkünket itt olvashatja el>>>

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte: a Mol-csoport jelentősen túlteljesítette a megemelt éves célkitűzését, és 2021-ben minden eddiginél magasabb EBITDA-t ért el. A Mol integrált üzleti modelljének és a jó belső teljesítményének köszönhetően maximálisan kiaknázhatták a külső környezet adta lehetőségeket, így finanszírozni tudták transzformációs beruházásaikat.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: arra számítanak, hogy a külső környezet 2022-ben is változékony és kiszámíthatatlan marad, ennek ellenére a Mol-csoport EBITDA-ja az idén eléri vagy akár meg is haladhatja a 2,8 milliárd dollárt.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág tisztított EBITDA-ja 184 százalékkal, 163,3 milliárd forintra (513 millió dollárra) nőtt 2021 utolsó negyedévében a 2020-as mélypontról. Az üzletág így 473,6 milliárd forintos (1,55 milliárd dollár) EBITDA-val zárta az évet, ami a Mol-csoport teljes eredményének közel felét teszi ki.

A teljesítmény mögött a Brent olajár 70 százalékos emelkedése és az előző évihez képest 3,5-szer magasabb gázár állt.

Szombati évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök is megemlítette a Mol eredményeit, amikor a magyar kézben lévő kulcságazatokról beszélt. „A Mol terjeszkedik, az OTP ott van az egész Balkánon”, Indonézia útdíjrendszerét is magyarok építik ki, mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!