Matolcsy: Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban

2022. február 11. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az Európai Unióban, közölte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybank elnöke felidézi, hogy Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított, az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja.

„Teljes mértékben egyetértek a javaslattal, és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát” – írta.

Matolcsy szerint egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak, és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Mint írta, az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy „a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre.”

Az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük az új pénzügyi piramisjátékok és buborékok kialakulását – hangsúlyozta. Úgy véli, az uniós állampolgárok és cégek külföldön, a szabályozó szervek ellenőrzése mellett tarthatnának kriptovalutákat.

Tavaly egyébként Kínában már betiltották a bitcoinbányászatot, ezzel a lépéssel jelentősen lecsökkentve az ország áramfogyasztását. A döntés után körülbelül 90 ezer bányászgépet költöztettek át Kazahsztánba, amitől a közép-ázsiai ország áramellátása az összeomlás szélére került. De a bitcoinbányászat nem csak a magas energiaigénye és karbonlányoma miatt kifejezetten környezetpusztító, a bitcoinhálózatok működése ugyanis évente nagyjából 30 ezer tonna elektromos hulladékot termel. Ez körülbelül egy Hollandia méretű fejlett gazdaság szemétmennyiségének felel meg.

Csak 2021-ben 20 olyan támadás történt kriptovalutával foglalkozó felületeken, ahol a hekkerek legalább 10 millió dollárt loptak el, de történt hat olyan eset is, amikor 100 millió dollár fölötti kárt okoztak. Ahogy korábbi részletes cikkünkben is írtuk, tavaly 14 milliárd dollárnyi kriptovaluta landolt csalóknál és hekkereknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!