Egyetlen bitcoin-művelet annyi e-szemetet termel, mintha kidobnánk két iPhone Minit

2021. szeptember 18. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kriptovalutázás a magas energiaigénye és karbonlábnyoma miatt kifejezetten környezetpusztító pénzügyi befektetés, de van egy kevésbé ismert harmadik „zöld” probléma is vele: világszinten is meghatározó mennyiségű e-hulladékot termel. Hogy mennyit, azt most számszerűsítették először.

Évente nagyjából 30 ezer tonna elektromos szemét keletkezik világszinten a bitcoin-hálózat működéséből, nagyjából annyi, amennyit egy Hollandia méretű fejlett gazdaság termel meg ugyanennyi idő alatt. A becslés egy új módszertanon alapuló tanulmányból származik, de másképp is ki lehet ugyanezt fejezni: egyetlen bitcoin tranzakció átlagosan 272 gramm elektromos hulladékot generál. A súlyát tekintve ez annyi, mintha kettő darab iPhone 12 Minit hajítanánk ki minden ilyen alkalommal.

Az ijesztően hangzó nagyságrend elsősorban a bitcoin-bányászatban használt eszközök rövid életciklusának köszönhető. Főleg a kifejezetten erre használt ASIC chipekének, melyeket átlagosan csak egy és negyed évig használnak jelenleg, hogy aztán újabb és hatékonyabb chipekre cserélik le őket – írja a Gizmodo.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!