Világszerte száguld az infláció: 3,5 százalékos drágulást várnak 2022-re az eurózónára

2022. február 10. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön megemelte az idei évre vonatkozó inflációs várakozásait, de továbbra is arra számít, hogy 2023-ban az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött 2 százalékos cél alatt marad a drágulás üteme – írja a CNBC.

Az EB szerint az infláció idén 3,5 százalék lesz az eurózónában, ami jelentős emelkedést jelent a novemberi 2,2 százalékos előrejelzéshez képest. Az áremelkedést olyan tényezők is serkentik, mint az ellátási láncokat érintő, elhúzódó problémák vagy a rég nem látott szintű drágulás az európai energiapiacon.

A 19 tagú blokkban heves vita folyik az inflációról. Egyesek azzal érvelnek, hogy a jelenlegi inflációs nyomás enyhülni fog, és bizonyos fokig a laza monetáris politika fenntartására van szükség. Mások viszont azt állítják, hogy az Európai Központi Banknak szigorítania kell a monetáris politikát az egymást követő havi inflációs rekordok után.

Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke a második jegybankelnökként jelezte, hogy az EKB még az idén kamatot emelhet. Az Európai Bizottság azonban csütörtökön azt mondta, hogy az inflációs nyomás valószínűleg csökkenni fog jövőre.

„Miután a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékos rekordot ért el, az euróövezet inflációja az előrejelzések szerint 2022 első negyedévében 4,8 százalékon tetőzik, és az év harmadik negyedévéig 3 százalék felett marad” – áll a bizottság közleményében. A Bizottság becslése szerint az éves infláció az eurózónában a 2021-es 2,6 százalékról 2022-ben 3,5 százalékra emelkedik, majd 2023-ban ismét a cél alá (1,7 százalékra) csökken.

Az inflációs helyzet világszinten aggasztja a kormányokat, központi bankokat és fogyasztókat, az USA-ban az eurózónáénál jóval komolyabb, 7,3 százalékos pénzromlást jelez előre a Fed 2022-re. Ez az elmúlt négy évtized legnagyobb inflációja lenne – írja a Financial Times.

A drágulás Magyarországon is jócskán beindult tavaly óta (a KSH adatai alapján éves bázison 5,1 százalék volt 2021-ben), és a jegybank előrejelzése szerint 2022-ben is 5 százalék körül lesz. Az MNB kamatemelési ciklusba kezdett az infláció elleni küzdelem jegyében, a legutóbbi alapkamat-módosítással 4,3 százalékra emelte az értéket a Monetáris Tanács. Ebben a cikkben olvashat arról, hogy a jegybank egy ideje a világtrendeket követve laza jegybankból egyre konzervatívabb jegybanki működésbe váltott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!