Tizenhét boltban volt gond az élelmiszerárstop első hetében

2022. február 8. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhét boltban találtak problémát a szakemberek a február 1-jén életbe lépett élelmiszerárstop első hetében, közölte Facebook-videójában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda elmondása szerint tíz bolt a tavaly október közepinél magasabb áron kínálta az érintett termékeket, három az előírt készletnél kevesebbet tartott raktáron, helyezett ki a polcokra belőlük, négy esetben pedig a kötelező tájékoztatás hiányzott vagy nem felelt meg a rendelkezéseknek.

A vizsgált online áruházak közül csak kettő mulasztott a limitált árak betartásában vagy a tájékoztatás feltüntetésében. A feltárt problémákat az ellenőrzés hatására az üzletek nagy része azonnal javította, pótolta.

Februártól él az árstop, vagyis az egyes alapvető élelmiszerek (kristálycukor, sertéscomb, stb.) árát a tavaly októberi szinten rögzítő rendelet – az első nap tapasztalatairól ebben a cikkünkben írtunk –, mellyel a kormány a lakosságot védené az egyre jobban elszálló inflációtól. Az árstop mellé kötelezően kihelyezendő információs táblákat is kaptak a boltok.

A szabályokat megszegő üzleteket a hatóságok 50 ezer forinttól 3 millióig büntethetik. Schanda elmondta, hogy a szabálysértőkkel szemben hatósági eljárások indulnak, az első bírságokról akár már a jövő héten hírt lehet adni. A helyszíni ellenőrzéseket a kisboltoktól, a piacokon át, a hipermarketekig mindenütt folytatják, egészen májusig – emelte ki az ITM államtitkára. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!